Litho's

Ik vond nog wat oude litho's van begin 1900. Ze zijn gemaakt door ene H. Lassiers volgens signatuur. Gedrukt door Dietrich & Cie, Editeurs te Bruxelles. 

Collectie: Gerrit Danen

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Peter van Dam, 18-10-08: Bij litho’s zette je neer dat deze zijn gemaakt door H. Lassiers = Henri Cassiers de bekende ontwerper voor dit soort stadsgezichten met boer en boerin.

Reactie 2:

Sjaak Rutten, 16-06-09: Henri Cassiers (Antwerpen, 11 augustus 1858 - Elsene, 1944) was een Vlaams kunstenaar, vooral bekend door zijn toegepaste kunst: illustraties, affiches, wandplaten en prentkaarten, met vaak een maritieme inslag. 
Cassiers volgde een opleiding voor architect en volgde zijn kunstzinnige opleiding aan de academies van Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Hij ontwikkelde al snel een eigen stijl en thematiek, toegespitst op maritieme taferelen ("marines") en stads- en dorpsgezichten, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Hij werd bijzonder aangetrokken door de Nederlandse klederdrachten, vooral die van Zeeland en Katwijk. 
Hij illustreerde tussen 1886 tot en met 1893 vele populaire weekbladen zoals De Vlaamsche Patriot, Le Globe Illustré, L'Illustration Européenne. Daarnaast verschenen illustraties van hem in diverse boeken, onder andere van Camille Mauclair en Cyriel Buysse.
Cassiers stijl leende zich ook uitstekend voor publicitaire doeleinden en vooral toeristenplaatsen en scheepvaartmaatschappijen deden regelmatig een beroep op hem. Het bekendst werd hij door zijn werk voor de Red Star Line. Vanaf 1898 maakte hij voor deze lijndienst vele affiches, ansichtkaarten, menukaarten en ander reclamemateriaal.
Hij was ook lid van de Belgische kunstenaarsvereniging "les Hydrophiles".
In 1994 werd een grote overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk, die te zien was in Museum Vleeshuis in Antwerpen en het Katwijks Museum in Katwijk, en waarvan een catalogus verscheen.
Er is zelfs een speciale website aan deze kunstenaar gewijd: http://users.telenet.be/henricassiers 

Bron: Wikipedia


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: