Crommert

Gerrit Danen: Snuffelend in wat oude Transport-Vakbladen vond ik nog wat voor het Webmuseum.
Enkele advertenties uit de begin 50er jaren van JAN van de CROMMERT. 
Ongetwijfeld een van de meest kleurrijke figuren die Nijmegen ooit heeft gehad. In zijn glorietijd schathemeltjerijk geworden door de in- en verkoop van afgedankt legermateriaal. Later aan lager wal geraakt en straatarm gestorven.De ouderen onder ons zullen hem ongetwijfeld wel kennen, want hij was in het land bekender dan de Waalbrug en de st.Stevenstoren bij elkaar.

Collectie: Gerrit Danen

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Wil Struike, 31-08-2015: Jan de Crommert woonde, voor zover ik mij herinner, op de hoek van de Vossenlaan en de Eekhoornstraat. Omdat er toen nog geen woningen waren tussen de Vossenlaan en de Hatertseweg had hij daar de handel in legervoertuigen etc. waar wij speelden voordat hij verhuisde. Fabel, Ik heb later gehoord dat hij belazerd is door zijn personeel net als bij Pheill op de Groenestraat.
Reactie 2:

Frans van Laanen, 01-09-2015: Jan de Crommert woonde in de Eekhoornstraat 9. Het veld is nu de Antiloopstraat. Zo hij er aan is gekomen is hij door zijn eigen kornuiten bestolen.
De namen zal ik maar niet vermelden
Reactie 3:

Leo Verhees, 06-09-2015: In mijn herinnering staat mij voor de geest dat Jan de Crommert een verkoop/showroom had op de Hazenkampseweg naast foto Roos.
Nog een aanvulling: Jan de Crommert had een mededirecteur/verkoper/eigenaar?, met de naam van Bert(ie) Gemonde?, ook een bekende Nijmegenaar in die na-oorlogse turbulente tijd.
Reactie 4:

Theo Busser, 15-04-2017: Jan de Crommert ken ik niet zo goed. Ik ben hem weleens tegengekomen bij café Pietje Huisman op de st. Jacobslaan.
Bertie van Gemonden ken ik wel. Hij was getrouwd met Riekie van Menge en had 4 dochters. Ze woonden toen op de Nimrodstraat. Een dochter Sylvia is getrouwd met Johnny Lejeune, drummer van de bekende Nijmeegse band Blues Corporation. Bertie is op 8 maart 1994 overleden.
Reactie 5:

Fred van Breukelen, 16-04-2017: Jan de Crommert en Bertie van Gemonden waren zwagers. Het is juist wat in vorige reacties is vermeld. Bertie van Gemonden voetbalde nog lange tijd bij Quick 1888 in de veteranen. Een van de dochters van Jan de Crommert woont nog in het ouderlijk huis.
Reactie 6:

Boy van Pelt, 17-04-2017: Reactie op Hr. van Breukelen: klopt inderdaad. Jan is in Hotel Schiller in Amsterdam van het balkon gevallen of geduwd, dat vermeldt de geschiedenis niet precies. Jan heeft toen hersenletsel opgelopen waarna het voor de mensen om hem heen eenvoudig was om hem van zijn geld af te helpen. Enkele Nijmegenaren zijn hier aanmerkelijk beter van geworden.
vr.Gr. Boy
Reactie 7:

Redactie, 11-09-2018: Henk Hendriks schreef een artikel over Jan van de Crommert.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: