var147

Penning Lockheed

Hardy Damen stuurde ons scans van de onderstaande penning en deed onderzoek naar de oorspronkelijke eigenaar ervan, Dhr. Gerard Plantema

Heeft u herinneringen bij dit item? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Gerard Plantema.

Geboren op 14 augustus 1910 te Sappemeer. Kwam al op jeugdige leeftijd naar Nijmegen. Na de HBS en aanvullende opleiding werd hij journalist bij de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant.
Voor deze courant schreef hij in 1941 zeer interessante verhalen over de geschiedenis van Gelderland en over die van Nijmegen in het bijzonder. Wekelijks verscheen van zijn hand een artikel onder de naam “Stad en Omgeving”. Vanaf 1942 werd hij aan de stadsredactie verbonden en schreef vooral over Sport en Spel en Theater.
Inmiddels was hij een echte Nijmegenaar geworden en nog wel Quicker in hart en nieren. Zijn plakboek uit die tijd levert prachtige beelden op van dat wat er zo al viel te bleven op de sportvelden en in de theaters van Nijmegen tijdens de oorlogsjaren, tijdsbeeld van het leven, dat kennelijk zo normaal mogelijk doorging. Zijn laatste oorlogsjaren-knipsels dateren van 7 september 1944.
Naast zijn journalistieke roeping was Gerard Plantema ook een begenadigd schrijver, hij schreef boeiende kinderboeken, zoals “Het land van de diepte” (1946) waarin hij avonturen beschrijft die zich afspelen in de ondergronds gangen van het Valkhof. Ook schreef hij een roman, “De Wolf in het Bos” maar vooral zijn korte verhalen zijn interessant. Inmiddels overgestapt naar De Gelderlander publiceerde hij wekelijks zijn “Verhaal van de week” in de eerste jaren vooral over zijn ervaringen aan het eind van en na de oorlog. Hij was als Luitenanttolk toegevoegd aan de 43ste Wessex-divisie van het Engelse leger, maar hij bleef een journalist en beschreef o.a. de aanval op Kleef en Geilenkirchen. Zijn militaire loopbaan eindigde feitelijk in Bergen Belsen, ook daarover schreef hij belangwekkende artikelen. Zijn oorlogsverhalen verschenen vanaf 1955 in de Gelderlander en bijv. ook in de Winschoter Krant. Voor zijn werk bij het Korps Tolken van de Koninklijke Landmacht ontving 1ste Luitenant Plantema het oorlogskruis met de gesp “Krijg te Land 1940-1944”.
Na de oorlog werd hij weer stadsjournalist voor de Gelderlander en schreef o.a. een wekelijkse column over straatnamen in Nijmegen van vóór en na de oorlog. Onder de titel “Praat van de Straat” zijn artikelen over de Regentessestraat, Graafsedwarsstraat en Zeigelbaan bewaard gebleven.

In 1947 vloog hij mee met de doopvlucht van de KLM- Superconstellation “Nijmegen” en ontving een mooie herinneringspenning.

Vanaf 1957 kreeg hij belangstelling voor de fantasie van de ruimtevaart, toekomst e.d. en schreef science fiction verhalen voor de Gelderlander onder zijn pseudoniem Gerald Parmanet. Inmiddels was hij getrouwd met mijn schoonzus Ans Janssen, lerares Engels op de ULO aan de Dobbelmanweg. Zij kochten een auto, een heuse Goggomobiel, en begonnen zich voor het toerisme te interesseren. Eerst door reizen naar Engeland waar hij oude oorlogsmakkers bezocht en later vooral door reizen naar Frankrijk. Over veel reizen schreef hij na terugkeer een artikel voor de Gelderlander, leuke verhalen voor de lezers, die in die jaren nog niet zo massaal zelf op vakantie trokken als vandaag de dag. In 1975 nam de Gelderlander afscheid van Gerard Plantema, die zoals de directie zei: “Na een voortreffelijke staat van dienst in de journalistiek en na bijna een kwart eeuw als redacteur van deze uitgelezen krant gewerkt te hebben met pensioen gaat”. Gerard Plantema een man van weinig woorden, maar journalistiek zeer productief, met een Nijmeegs hart op de juiste plaats.

Na zijn pensionering maakte hij in 1977 voor de Gelderlander nog een kijk- en leesboek onder de titel “Nijmegen ’40 – ’45“, dat in menig Nijmeegs huis tot op de dag van vandaag terug te vinden is.

Op 26 juli 1996 overleed hij te Nijmegen, bijna 86 jaar oud.

Alle deelnemers aan de "Doopceremonie" van de KLM Lockheed Constallation Nijmegen kregen ter herinnering een boek door de Nijmeegse burgemeester Ch.Hustinx uitgereikt c.q. ondertekend aan boord van dat vliegtuig. ("De verwoesting van een oude keizerstad door A. Lammerts van Bueren.")

Zie ook de folder die bij die gelegenheid werd uitgegeven.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: