varia
Nijmeegs Aandeel

Hieronder ziet u een Bewijs van Aandeel dat van ooit toebehoorde aan Nijmeegs oud-wethouder Arnoldus Burchard Adolphus Quack. Adolf Quack was het die na zijn dood in 1920 een legaat naliet aan de Gemeente Nijmegen waaruit de later naar hem, en zijn zus waarmee hij samenwoonde, genoemde Maria-Adolf-Fontein werd opgericht, beter bekend als het zogenaamde Quack-monument. In die tijd was het gebruikelijk dat de welgestelden in Nijmegen diverse commissariaten hadden bij diverse maatschappijen en vaak enige aandelen hierin hadden. Zo komt de naam Dobbelmann bijvoorbeeld ook geregeld voor op diverse aandelen van diverse oud-Nijmeegse maatschappijen. Dit bijzondere aandeel is aan NOVIOMAGUS.NL geschonken door Dhr. Paul van der Zee, wiens verzameling aandelen van Nijmeegse bedrijven op deze website is te zien op de pagina aandelen. Wilt u nog meer informatie over aandelen, kijkt u dan daar, of op de aandelenwebsite van Paul van der Zee

Info over A.B.A. Quack

In 1705 vestigde de stamvader van de familie Quack zich vanuit Odenkirchen in Nijmegen. Hij en zijn nakomelingen boerden hier goed, als bankiers en kooplieden (lees: ondernemers en fabrikanten). Ook Arnoldus Burchard Adolphus Quack, die met zijn tweelingzusje Maria Christina in 1842 op Huis Hoogenhuizen te Sint Anna geboren werd, was ondernemer; hij exploiteerde een grindbaggerbedrijf van grote omvang.

Zijn interesse voor het reilen en zeilen van zijn geboortestad leidde ertoe dat hij in 1890 zijn bedrijf - de N.V. Nijmeegse Grindhandel - verliet en gemeenteraadslid werd. Van 1902 tot 1917 was hij zelfs wethouder. Ongehuwd woonde hij met zijn zuster samen; eerst op Hoogenhuizen, daarna in de grote Villa Hundisburg bij de Batavierenweg.

Door aan de fontein de voornamen van zichzelf en zijn zuster te geven heeft hij hun liefde voor de stad uit willen drukken. Ook de Quackenberg, waar hun voorvaderen landerijen in bezit hadden, hield als Kwakkenberg de familienaam levend.

Bron en verdere informatie: www.Quack.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: