blik Maison Creyghton

Wat moeten we nog vertellen over dit mooie blik, de bovenkant is rijkelijk gevuld met informatie!

LUNCHROOM & BODEGA "DE MOLENPOORT" MAISON CREYGHTON PATISSIER CUISINIER MOLENSTRAAT 105, Hoek van Welderenstraat 134-38- nabij het Keizer Karelplein, NIJMEGEN. TELEFOON INTERCOMM. 515 VERTEGENWOORDIGER VAN: The Continental Bodega Company VOOR NIJMEGEN EN OMSTREKEN. NIJMEEGSCH BROOD.

Hieronder de reacties op de publicatie van bovenstaande foto's van Joep Creyghton en Jos Grupping. Joep Creyghton is een kleinzoon van de oprichter van "Maison Creyghton", Jos Grupping is getrouwd met Marga Morel, een achternicht van Joep. Verderop daarover meer.

Het bovenstaande koekblik was de verpakking van koekjes van "Maison Creyghton", gevestigd op de hoek van de Molenstraat en van Welderenstraat, waar nu o.a. de Penshop zit. Maison Creyghton was een banketbakkerij en kokszaak annex lunchroom, ook bekend onder de naam "De Molenpoort" en opgericht door Nicolaas Creyghton. Zelf gebruikte hij voor zijn zaak ook wel de naam "Smulzaal", zie de annonce verderop. Nicolaas Creyghton, geboren in 1871 en afkomstig uit een grote Leidse familie, trouwt in 1897 met Cornelia Meijsing. Kort daarna verhuizen zij naar Nijmegen, waar Nicolaas zijn bakkerij en lunchroom begint. Voor zover bekend was dat een groot succes.


Een annonce uit De Gelderlander.


Ansichtkaart van het pand op de hoek van de Molenstraat.

Nicolaas' kleinzoon Joep Creyghton schrijft: "Opa ging ieder jaar een maandje naar Parijs, ongetwijfeld om ideeën op te doen. Wat hij daar verder uitvoerde was minder duidelijk. Hij was een artistiek bevlogen en joyeus ondernemer, die naam had hij zeker. Een aantal jaren geleden heeft er een artikel in De Gelderlander gestaan over Creyghton en zijn lunchroom (smulzaal was de vertaling die opa daarvoor bedacht had). Daarin kwam onder meer de uitdrukking Creyghton-brood voor (of Nijmeegsch Brood, zie koekblik-foto), een gebaksoort waarop opa het patent had. Ik geloof zelfs dat dit Creyghton-brood toen weer gebakken is."

Aan het begin van de eerste wereldoorlog verkoopt Creyghton zijn banketbakkerij/lunchroom en begint met een partner een fabriek in essences (kunstmatige geurstoffen). Echte specerijen en natuurlijke geurstoffen zijn dan door de oorlog schaars. Na de oorlog herstelt die markt zich weer en gaat zijn business failliet, waarschijnlijk geholpen door een minder bonafide partner? In juni 1928 verhuist het hele gezin naar de Reigerstraat in Utrecht. Nicolaas opent daar een nieuwe "Smulzaal", maar die wordt helaas geen succes."

Jos Grupping schrijft: "Behalve een lunchroom sticht Nicolaas ook een groot gezin met 10 kinderen. Eén daarvan is de bekende Nijmeegse Jezuďet en publicist Josef Creyghton (1901-1975), die na de tweede wereldoorlog o.a. het katholieke weekblad "De Linie" oprichtte, later "De Nieuwe Linie". Zie ook: http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/Index/bwn5/creijghton"

Mijn relatie met de Creyghton familie is via mijn schoonmoeder Corrie Creyghton, dochter van Willem Jozeph Creyghton uit Leiden, een broer van Nicolaas Creyghton. Corrie Creyghton was getrouwd met Harry Morel, telg uit een Nijmeegs/Arnhemse familie. Harry Morel was de zoon van Stephanus W. Morel en Christina Kleyn uit Arnhem. In 1896 vestigt Stephanus Morel zich aan de Burchtstraat in Nijmegen als behanger. 

In 1911 verhuist het gezin Morel met de behangwinkel naar het Kelfkensbos. Zie de foto. Rond 1930 volgt zijn oudste zoon Harry hem op in de zaak. Dat gebeurt met enige tegenzin, want hij is meer geďnteresseerd in literatuur en muziek. En o.a. een goede vriend van Godfried Bomans. Gelukkig heeft hij een knecht die het vak van behanger wel goed beheerst.


(fotobron: Het Archief, Centrum voor Stads- en Streekhistorie Nijmegen)

In september 1944 moet de familie plotseling het huis verlaten, als vluchtende Duitse soldaten in dit deel van de binnenstad vele gebouwen in brand steken. Op onderstaande foto een blik op het oostelijke deel van de Lange Burchtstraat, in de richting van het Kelfkensbos. Na enige omzwervingen in Nijmegen verhuist Harry Morel met zijn gezin uiteindelijk naar Amsterdam en wordt daar redacteur op het gebied van literatuur en muziek bij het door zijn aangetrouwde neef Josef Creyghton opgerichte blad "De Linie". Hij publiceert daarnaast dichtbundels onder het pseudoniem "Alex Campaert". Zijn knecht heeft na de oorlog de behangzaak voortgezet in de Burghard van den Bergstraat onder de oude en bekende naam "Morel's Behang"!

Over beide families Creyghton en Morel en de onderlinge relatie kunt u meer vinden op de Creyghton-Morel Homepage: http://www.xs4all.nl/~joscmg/Creyghton/Creyghton.htm

Kunt u ons en Jos Grupping / Joep Creyghton verder helpen met aanvullende informatie (b.v. met een kopie van het Creyghton artikel uit De Gelderlander) en/of oude foto's van "de smulzaal" en omgeving of het Kelfkensbos, neem dan contact op.

Heeft u herinneringen bij dit blik? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

Reactie 1:

Jan Jager, 11-09-2010: Geen herinneringen aan het koekblik maar wel aan de fam. Creighton.

Ik schrijf al jaren aan een biografie over mijn overgrootouders. Mijn overgrootmoeder Hendrika Maria Heijungs (1843-1935), wonend in Nijmegen (vanaf ca. 1900), zou gebakerd hebben bij Creighton aan de Molenstraat (het zou gaan om wel 11 kinderen, namen worden niet genoemd) en die te ’s-Hertogenbosch. Heeft u hier iets aan??

Reactie 2:

Een tweede exemplaar, uit de collectie van Henk Wannet (toegevoegd 30-05-2012):

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.