Huurboekje

Dhr. Rens Bons bericht ons bij dit item het volgende: Wij woonden tot april 1963 aan de Nieuwe Markt 23. Deze huizen waren eigendom van Schuller en Co Nijmeegsche Papierfabriek N.V. 
Mijn oma huurde tot 1963 deze woning die al snel na 1963 gesloopt werden om een uitbreiding van de fabriek te kunnen realiseren.
Wij moesten helaas deze inruilen voor een nieuwbouw woning in Hatert. 
Hierbij tevens een foto van de woning die bij het huurboekje hoort. De foto is een onderdeel van een grotere foto, genomen rond 1925 en afkomstig uit het archief in Nijmegen. De woningen zijn rond 1895 gebouwd, nadat deze ruimte was ontstaan door de aanleg van de Nieuwe Haven en het dempen van de Oude Haven. Mijn grootouders zijn hier voor de WOII komen wonen. 
Op de foto rechts het portiek naar twee woningen. De linkse deur is van nummer 23 en de rechtse van nummer 25.
Deze beide woningen bestonden in totaal uit vier lagen. De onderste, nummer 23, had in het souterrain (kelderverdieping) een keuken, met daarachter een grote kamer, bijkeuken en toilet. De twee ramen aan de grond horen bij deze kelderverdieping. De tweede laag van deze woning bestond uit twee slaapkamers, en een grote (woon)kamer aan de voorzijde. 
Een douche of badkamer waren niet aanwezig. Met ons vertrek in 1963 uit het centrum van Nijmegen naar Hatert, maakte wij ook voor het eerste kennis met een echte badkamer. Weg met de teil. 
Op de Nieuwe Markt woonden twee families met de achternaam Bons. Op 23 wij, en in de buurt van het cafe van Verkerk (Cafe Savoy, waarvan een afbeelding van een suikerzakje nog te bewonderen is op uw site) woonde Trui Bons, (nummer 3 of 7) bekend in Nijmegen vanwege het maken van carnavalskleding en die getrouwd was met een oom van mijn vader. 
Op de grotere foto uit het archief is nog een hoekhuis zichtbaar. Deze woning is al eerder gesloopt om ruimte te maken voor de papierfabriek. Het korte straatje waar deze hoekwoning aan lag, vormde een verbinding tussen de Nieuwe Markt en de Spoorbrugstraat, zoals te zien in op de plattegronden van Nijmegen (o.a. Nijmegen in vogelvlucht 1904)

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

collectie Rens Bons


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: