svan 6_6_6: WIE WAT WAAR WANNEER WAAROM

Reactie 1:

Jan Hissink, 08-11-2020: Dit is de Gerard Noodtstraat met in het midden Unitas (werklozencentrum) en daarnaast de K.A.B. (Katholieke Arbeidersbeweging, als ik me goed herinner). Meer informatie over Unitas of K.A.B. op deze site of op: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.
De panden zijn verdwenen evenals het schoolgebouw ernaast. Op het schoolplein heb ik flink gevoetbald. Om de school (formeel 2 scholen, zoek hier b.v. naar ULO) kon je met een kinderfiets prima rondjes maken.
Het iconische Volkswagenbusje herkennen we allemaal. Er voor staat een Morris Minor.
Datum 1976 of kort daarna?
Reactie 2:

Marielle Eykemans, 09-11-2020: Zat daar ook niet dansschool de Goey?
Reactie 3:

Jan Hissink, 09-11-2020: Ja Marielle, in deze straat was ook dansschool de Goey. Dat was in de tijd dat stijldansen nog bij de "opvoeding" hoorde. De school is later onder eigen naam overgenomen door Eduard en Riet Vermeulen. Hier heb ik menig pasje gezet. Dansschool Vermeulen is later naar de Bijleveldsingel verhuisd. Daarna was hier de dansschool van Elvira Eggenhuizen gevestigd. Er wordt nu (nov. 2020) verbouwd en er komen appartementen.
Reactie 4:

Gerard Centen, 11-11-2020: ik kan mij dat gebouw nog goed herinneren. In 1948 kwam ik van de ambachtsschool Nieuwe Marktstraat met diploma metselen/timmeren. Dat was niet mijn keus maar van mijn vader want in dat vak was werk genoeg, dus ik luisterde naar mijn vader, dat ging zo in die jaren.
Ik ging dus werken bij aannemers, en iedere week kreeg je een loonzakje en een vakantiebon. Die vakantiebon kon je inwisselen bij het KAB-gebouw Gerard Noodtstraat, als je lid was van die bond! Niet-leden hadden een aparte avond om hun bonnen in te leveren, dan stond je meer als een uur in de rij.
Die KAB had ook nog een andere naam: St. Josef en dat was de man van Maria en die heeft dagen lopen zoeken voor een stalletje met kerstmis, dus de bond heeft misschien gedacht: als je geen lid van de KAB ben is geduld een schone zaak, want st jozef was ook een bouwvakker en die had veel geduld.
Natuurlijk in die jaren na de oorlog was het voor een bouwvakker tobben. Zeker als je geen lid was van een katholieke vakbond, want die Rk bond had alles wat met sociaal fonds bouwnijverheid te maken had, naar zich toe gesluisd.
Ik had nare herinnering aan dat gebouw in de Gerard Noodtstraat.
Ja, het is wel gesloopt.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.