De boek-, courant- en handelsdrukkerij Jacobus H. Schippers in de Nijmeegse Van Goorstraat was een van de kleinere drukkerijen in de stad. Hoewel aangesloten bij de patroonsbond maakte Schippers in oktober 1926 bekend dat hij het lidmaatschap per 1 januari 1927 zou opzeggen. Dat deed hij om onder de cao-lonen uit te komen. Ook vond hij dat de patroonsbond te weinig deed om het drukwerk van de gemeente eerlijker te verdelen.

MISLUKTE ONDERHANDELINGEN
Half december kregen zeven medewerkers, allen lid van de Algemene Nederlandse Typografen Bond (ANTB), ontslag aangezegd. Vergeefs eiste de Bond intrekking van de ontslagen, waarop tot staking werd besloten. Met zogenaamde ‘onderkruipers’, werklozen en ongeorganiseerden, wist Schippers zijn bedrijf gaande te houden. Onderhandelingen tussen Schippers en de voorzitter van de patroonbond, in maart 1927 leverden niets op. Hoewel de stakingen voortduurden, verloren sommige stakers langzamerhand de hoop op een goede afloop.

PAMFLETTENSTRIJD
In juni 1927 verspreidde de ANTB 1200 pamfletten onder Schippers’ klanten en Nijmeegse organisaties. Daarin vroeg de bond steun voor de staking, omdat het ‘de bedoeling van deze firma is, om onder het mom van vrijheid in haar bedrijf, zich van goedkope krachten te voorzien’ en de met veel opoffering verkregen arbeidsvoorwaarden te niet te doen. Schippers verweerde zich met een eigen pamfletten tegen de beschuldigingen.
VERLOREN STRIJD
Nadat de patroonsbond in september 1927 de stakers een maand verlenging toestond, besloot de ANTB een maand later te staking – tegen de zin van de stakers – op te heffen. ‘We hebben de strijd verloren’, vatte voorzitter A. Pouwels samen. De staking had bijna een jaar geduurd. De meeste stakers konden in andere Nijmeegse bedrijven aan de slag.