Hoe ziet Nijmegen eruit  onder de grond? 

De oudste stad van Nederland ligt vol met middeleeuwse kelders, bunkers en gangenstelsels. Bijna nooit toegankelijk voor publiek. Grijp je kans om de ondergrondse verhalen en mysterieuze kelders van Nijmegen te ontdekken tijdens het TOEN festival. Van 7 tot en met 15 oktober 2023.

9 en 10 sept Open Monumenten Dag

Thema 2023: LEVEND ERFGOED

U gaat ook dit jaar weer bijzondere plekken en locaties in de stad ontdekken! Plekken waarvan u zich misschien al langer afvraagt wat zich achter de voordeur bevindt van dat ene gebouw waar u steeds voorbij fietst. Als ’old city young vibe’ bruist Nijmegen van de bijzondere plekken die elk hun eigen verhaal hebben.

Dit jaar is het thema van Open Monumentendag ‘Levend erfgoed’. Ook wel ‘Immaterieel erfgoed’ genoemd. Een verzamelnaam voor culturele gebruiken, tradities en ambachten die in de loop der tijd zijn ontstaan en die mensen willen doorgeven aan een volgende generatie. 

Podcast bombardement op Nijmegen

Website het bombardement

Als een zonnige winterdag. Zo begon 22 februari 1944 in Nijmegen. Kort na het middaguur stond de stad in brand, was het centrum verwoest en waren er achthonderd doden te betreuren. Hoe was het om dat als kind mee te maken? En waarom bombardeerden de Amerikanen Nijmegen? Een podcast vertelt over deze zwarte dag. bombardementnijmegen.nl/

Maand van de geschiedenis: Ongekend Nijmegen

Ongekend Nijmegen

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer bezocht door verschillende kunstenaars. Muzikanten, schrijvers, documentairemakers, dichters, onderzoekers. Zij gaan op hun eigen wijze – en dus ook met verschillende middelen – de ongekende verhalen vertellen, gestuurd door een onderzoeksvraag vanuit de betreffende locaties. De eindproducten worden rondom de Maand van de Geschiedenis in oktober onthuld.

Bekijk het programma op de site Ongekend Nijmegen

Boekpresentatie 8 april 2022

Foto: KDC

Vrijdag 8 april was de boekpresentatie van ‘Weer Werk!’ door Andreas Caspers en Peter Altena in de Maranathakerk en het FNV Vakbondshuis te Nijmegen. Het was een levendige bijeenkomst waar veel oudgediende anekdotes hebben gedeeld en waar we met elkaar hebben gepraat over het verleden en de toekomst van de vakbeweging!
Iedereen hartelijk dank voor uw komst!

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar via de bekende boekhandels.

Over de geschiedenis van de vakbeweging in Nijmegen en omgeving