Week van Nijmeegse Architectuur op site van Noviomagus Door onze verslaggever  NIJMEGEN

Week van Nijmeegse Architectuur op site van Noviomagus
Door onze verslaggever

NIJMEGEN - Noviomagus, de website over Nijmeegse (cultuur)geschiedenis en architectuur, wil komend voorjaar een Week van de Nijmeegse Architectuur op internet houden. Op de website zou iedere dag, en dat zeven dag achtereen, een andere architectonische stijlperiode aan bod moeten komen, met een achtergrondverhaal en een aantal afbeeldingen van Nijmeegse panden uit de desbetreffende stijlperiode. 

Het is het meest recente plan van Nijmegenaren Henk Kersten en Hylke Roodenburg, die de website onderhouden als een hobby met professionele trekjes. 

Hun site krijgt steeds meer belangstelling en waardering. Een blijk daarvan is dat cultuurwethouder Paul Depla een voorwoord bij de site schrijft dat deze week wordt geplaatst. Op de website zijn onder meer foto's van alle Nijmeegse gemeentelijke en rijksmonumenten te zien, een uitgebreide collectie oude ansichten, foto's van gevelstenen en muurschilderingen en oude prenten en gravures.

Sinds kort zijn er ook vele oude stadsplattegronden te zien. Van enkele is een animatie te zien: de oude stadskaarten vloeien over in een steeds recentere afbeelding, zodat de kijker de stad ziet groeien van het jaar 1557 tot het jaar 1997. Ook is er een animatie van kaarten van het gebied binnen de gemeentegrenzen gemaakt, lopend van 1905 tot 1995. Het aan het begin van deze periode nog vrijwel lege gemeentelijke gebied is in 1995 zo goed als volgebouwd. Aan de verzameling plattegronden worden deze week nog tien exemplaren toegevoegd, zo maakt Kersten bekend. 

Daarnaast mag Noviomagus gebruik gaan maken van de collectie zwartwitfoto's van de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling. Die bevat 10.000 foto's van gebouwen en straten, waaruit Kersten een selectie op de site wil plaatsen.

Aan de twee stadswandelingen op de site - een traditionele en een alternatieve - wordt binnenkort een derde toegevoegd. Die wandeling van ongeveer 10 kilometer voert door Nijmegen-Oost en langs de stuwwalrand, uitkijkend over de Ooijpolder. De nadruk tijdens deze tocht ligt op de panden die zijn gebouwd tijdens de 19e eeuwse stadsuitleg.

Noviomagus is er niet in geslaagd vrijwilligers aan de noordkant van de Waal te vinden om de monumenten daar in beeld te brengen. Dat doen Kersten en Roodenburg nu zelf. Net als in de stad Nijmegen zullen ze ook in het Waalspronggebied gevelstenen en muurschilderingen in beeld brengen. Dat gebeurt in de loop van dit jaar.

Voor meer informatie:

www.noviomagus.nl

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: