noviowandelingbot

Stadswandelingen

Onze stadswandelingen zijn bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld pas op de vroege zondagochtend bedenken wat ze die dag zullen gaan doen. Ons devies: even naar NOVIOMAGUS.NL surfen, een van de stadswandelingen uitprinten, en gaan! Onderaan de pagina vindt u de printknop, zolang u uw printer maar aan heeft staan, gebeurt de rest vanzelf. De stadswandeling-documenten zijn vrij groot en het vergt dus enige tijd voordat hij helemaal op uw scherm staat en ook het printen neemt ettelijke minuten in beslag.

Vanwege de vele bouwactiviteiten zijn onze stadswandelingen die de Waalkade en Lent aandoen, niet up-to-date! U dient zelf een alternatieve route te zoeken.

De stadswandelingen "Traditioneel" en "Groen" zijn dankzij Henk Kersten ook beschikbaar als gdb/gpx bestand zodat ze met een gps-apparaat gelopen kunnen worden. De bestanden kunnen via de link "GPS" aangeklikt worden. Ze zijn gezipt: downloaden en uitpakken. De bestanden kunnen vervolgens op de pc bewaard worden en geëxporteerd of verzonden worden naar het gps apparaat mbv het programma BaseCamp (dat zit "standaard" bij een Garmin GPS apparaat).

Andere stadswandelingen in Nijmegen zijn onder andere verkrijgbaar bij Gilde Nijmegen en Stadswandelingen Nijmegen. Mooie stadswandelingen met elk hun eigen karakter, en met of zonder gids. Kijkt u voor verdere info op hun homepages.

City walks

Our self-guided city walks are meant for people who for example only early on a Sunday morning start to wonder what they will do that day. Our motto: surf to noviomagus.nl, print out one of the city walks, and go! At the bottom of the page you will find the print button; as long as your printer is on, the rest will follow by itself. The documents of the city walks are relatively big, it therefore takes some time before it is entirely loaded onto your screen, and also the printing will take several minutes.

Thanks to Henk Kersten the walks "Traditional" and "Green" are available as gdb/gpx file useable in a gps device. Click "GPS" to download the zipped file. Unpacked, the files can be saved on your pc or exported or sent to a gps device (with the program BaseCamp that comes standard with a Garmin GPS device).

Other city walks in Nijmegen can be got e.g. at Gilde Nijmegen and Stadswandelingen Nijmegen. Beautiful city walks, each with its own characteristics, and with or without a guide. Look for further information on their homepages.

Naam wandeling Lengte Omschrijving
Stadswandeling Nijmegen aan het Water 7 km
ca. 2 uur
Nijmegen dankt haar bestaan grotendeels aan de ligging aan de rivier de Waal. Deze wandeling gaat langs verschillende plaatsen die wat vertellen over de relatie met het water. Tijdens de wandeling wordt u hierover uitgebreid geïnformeerd. Gezien de te overbruggen hoogteverschillen is deze wandeling niet geschikt voor minder validen. Een pittig, ander "rondje Brug"!
Themawandelingen Gevelrubriek divers

"Thema's: "Inscripties en tegeltableaus", "gevelstenen", "muurschilderingen", "gevel-elementen".

Traditioneel Centrum

GPS (GDB-GPX)

5 km
ca. 1,5 uur

Deze Noviomagus-stadwandeling voert u langs alle bekende trekpleisters van onze stad en is dus uitermate geschikt voor de dagjestoerist die onze stad met een bezoek vereert, maar ook voor de inwoners van Nijmegen valt er tijdens deze verrassende wandeling zeker nog een hoop te ontdekken.
Nijmegen in 't groen

GPS (GDB-GPX)

9 km
ca. 2 uur
Deze Noviomagus-stadswandeling "Nijmegen in 't groen" voert u door de groene parken die het Nijmeegse centrum omgeven. Een pittige wandeling voor de geoefende wandelaar. Tip; Loop deze wandeling eens in verschillende jaargetijden of in de omgekeerde richting!
Nijmegen Oost

8 km
ca. 2 uur

Deze Noviomagus-stadswandeling Nijmegen Oost voert u onder andere door het gebied van de 19e eeuwse stadsuitbreiding met talrijke karakteristieke panden uit die periode en zichtbare herinneringen aan de middenstand in de vorm van schilderingen en tegeltableau's.
RPV-wandeling 1 voor rolstoelers 3-4 km Deze door de Reuma Patienten Vereniging Nijmegen ontwikkelde stadswandeling is bedoeld voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, rollator of electroscooter. De stadswandeling voert door de bovenstad van Nijmegen.
RPV-wandeling 2 voor rolstoelers 3-4 km Deze door de Reuma Patienten Vereniging Nijmegen ontwikkelde stadswandeling is bedoeld voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, rollator of electroscooter. De stadswandeling voert door de benedenstad van Nijmegen.
Kinderkijktocht "Nijmegen vroeger"  3-4 km Pabostudenten Ellis Houterman en Nijnke van Dijk ontwikkelden voor hun studie deze kijktocht voor kinderen. Voor het onderwijs betreft het een compleet pakket incl. organisatie, lesvoorbereiding, enz.
Nijmegen 1892 ca 6 km
ca. 2 uur
In boekvorm verkrijgbaar bij Stichting Noviomagus.nl. Historische stadswandeling door het nieuwbouwgebied van Nijmegen in 1892. Inclusief A3 stadsplattegrond uit 1897. Prijs 5 Euro. UITVERKOCHT
Stadsboerderijen   Klaas Bouwer stelde een route samen langs de weinige plekken waar nog iets van het agrarische verleden binnen de stadswallen zichtbaar is. (toegevoegd 13-10-2017)

Stichting Noviomagus kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de juistheid van deze stadswandelingen en de gevolgen die gebruik ervan met zich kunnen meebrengen. U loopt dus op eigen risico.

Heeft u genoten van een van deze wandelingen? U kunt een vrijwillige bijdrage storten op giro 9441156 t.n.v. Stichting Noviomagus.nl te Nijmegen o.v.v. "stadswandeling Noviomagus". Indien u ons wilt steunen als donateur of sponsor, kijk dan op de donateurspagina of email: info@noviomagus.nl

terug

Reactie 1:

Pieter van Groenestijn, 28-05-2021: Ik heb enkele wandelroutes van de site nagelopen, gewapend met pen en papier. Om de aantekeningen te controleren heb ik ze, op de wandeling langs de stadsboerderijen na, ook nog als hardlooproute afgelegd. Daarnaast heb ik de afstand bepaald met behulp van afstandmeten.nl.

Bij de route Stadsboerderijen heb ik geen opmerkingen/verbeteringen, behalve dan dat er helaas vaak weinig van de oorspronkelijke boerderijen te zien is. Wel mooi dat er oude foto's zijn opgenomen in de routebeschrijving.

Bij de stadswandeling Nijmegen aan het Water is hier en daar wat gewijzigd met name door de komst van veur-lent. De "knodsenburgh" is gesneuveld in de vernieuwingsdrang evenals het kanon achter de keermuur aan de waalkade. Aangezien de oorspronkelijke wandeling in een te downloaden word-bestand staat heb ik de wijzigingen ook in dit format gezet.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)