Foto's oud

Op deze pagina vindt u allerhande historisch fotomateriaal aan de hand van verschillende categorieŽn gepresenteerd.

 

Instructies

Wilt u een bijdrage leveren aan deze rubriek, lees dan eerst deze instructies.

Oud Nijmegen

In porties van 10 stuks vindt u hier honderden foto's van oud Nijmegen die we digitaal toegestuurd krijgen van onze websitebezoekers

3D-stereofoto's van rond 1900

In onze schoenendoos met oude ansichten zat een bijzonder kaartje: eentje met twee op het oog dezelfde plaatjes naast elkaar. Het blijkt te gaan om een stereokaart. Rond 1900 een rage, en terecht. Want zoals stereomuziek superieur is aan mono, zo zijn deze plaatjes veel levensechter dan gewone foto's: er komt echt diepte in het beeld. Op zoek naar meer vonden we een aantal mooie stereofoto's van Nijmegen. Om deze foto's te kunnen bekijken heeft u een 3D brilletje nodig met een rood en een groen glas (gratis voor donateurs, 1 euro voor ieder ander, bestel)

Zoekplaatjes websitebezoekers

In deze rubriek leggen websitebezoekers u telkens enkele afbeeldingen voor waarvan locatie, datum, gebeurtenis of afgebeelde personen onbekend zijn. U kunt helpen om de vragenstellers hun foto goed te beschrijven en archiveren, waardoor alweer een mooi stukje geschiedenis goed bewaard kan worden voor ons nageslacht. Zo werken we mee aan het geheugen van onze stad Nijmegen.

Zoekplaatjes RAN

Tot en met oktober 2006 heeft het Regionaal Archief Nijmegen ons voorzien van fotomateriaal dat door bezoekers van onze website nader beschreven mocht worden. Na gereedkomen van de digitalisering van hun fotocollectie kunt u hiervoor bij het RAN terecht.

De Nijmeegse stadswallen in 1875

Fotograaf G. Korfmacher heeft een album samengesteld en aangeboden aan de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Deze en andere foto's zijn het uitgangspunt van ons overzicht langs de oude stadswallen die vanaf 1875 werden gesloopt.

Kabinetfoto's en Carte de Visite

Binnen de stad Nijmegen waren en zijn van oudsher veel fotografen actief. De bekendste uit vroeger jaren waren wel CAP Ivens en Korfmacher. Hier ziet u een verzameling zogenaamde kabinetfoto's met een formaat van ca 16,8 x 10,8 cm en Carte's de Visite in het formaat van ca 10,8 x 6,8 cm. Omdat de achterkant van de foto, het "visitekaartje", minstens zo interessant is, laten we die natuurlijk ook zien.

Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Via deze externe link komt u rechtstraaks bij de digitale fotocollectie van het Regionaal Archief Nijmegen terecht. Via een zoekterm, waar u bijvoorbeeld een straatnaam intypt, heeft u toegang tot duizenden foto's van het oude Nijmegen.

Luchtfoto's zwart/wit jaren 50

Nijmegen ziet er van bovenaf gezien verrassend uit. Vooral het Keizer Karelplein, en in vroeger dagen het Keizer Lodewijkplein, geven onze stad een "Parijse" uitstraling.

Nijmeegse nieuwbouwwijken rond 1965

In de tweede helft van de jaren í50 en in de jaren í60 van de vorige eeuw maakte Nijmegen een enorme expansiedrift door. Met name aan de zuid- en westrand van de stad schoten de nieuwbouwwijken als paddestoelen uit de grond: Hatertse Hei, Grootstal, Hatert, Neerbosch-Oost en Dukenburg zijn de belangrijkste voorbeelden.

Luchtfoto's kleur jaren 70

Nijmegen ziet er van bovenaf gezien verrassend uit. In de jaren 70 en 80 werden door de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente diverse vluchten uitgevoerd boven de stedebouwkundige projecten van die tijd.

terug