Canisiuspand

Geboortehuis Petrus Canisius:

Peter Kanis werd op 8 mei 1521 in de Broerstraat geboren als zoon van de Nijmeegse burgemeester Jacob Kanis. Peter - die pas later de gelatiniseerde naam Petrus Canisius zou krijgen - werd geleerde, predikant, geestelijk schrijver en was Nederlands eerste jezuïet. Daarnaast was hij één van de belangrijkste figuren van de Contrareformatie, een vernieuwingsbeweging die een reactie vormde op protestantse hervormingen. Petrus Canisius overleed op 21 december 1597 in het Zwitserse Freiburg. Op 21 mei 1925 werd hij heilig verklaard, waarna verschillende gebouwen in Nijmegen naar hem werden vernoemd.
Op de plaats van zijn geboortehuis in de Broerstraat werd in 1971 een marmeren gevelsteen ingemetseld. De steen, gemaakt door Wim van Woerkom, is te vinden tussen huisnummers 42 en 44.

terug

Reactie 1:

Jan Willem Snijders, 10-07-2015: De gevelsteen is door mijn vader, Gijs Snijders, gemaakt in zijn steenhouwerij aan de Postweg 61-63. De naam van de steenhouwerij was firma J.W. Snijders & Zn.
Hierbij een artikel over de gedenksteen uit de Gelderlander en een foto waarop te zien hoe de steen wordt gegraveerd.

Mijn vader heeft ook meegewerkt aan de restauratie van de Stevenskerk en het stadhuis. De sarcofaag die in Museum Kam staat heeft hij gerestaureerd nadat deze in stukken was aangeleverd. En hij was de "vaste" steenhouwer voor de graven van de Joodse begraafplaats aan de Kwakkenberg, hoek Postweg.
Reactie 2:

Petra Stolk, 17-08-2016: Wij wonen in het huis dat in de jaren 50/60 bewoond werd door de Familie Snijders in Groesbeek. Zij hadden in die jaren een steenhouwerij in Groesbeek. Uit verhalen hebben wij vernomen dat ons huis door twee broers van de Snijders familie bewoond werd. De eerste broer is hier overleden en had geen kinderen. Toen is de tweede broer in dit huis komen wonen en had 1 dochter. Toen ook deze broer overleed was zijn vrouw zwanger van een zoontje. De werkplaats stond aan het woonhuis vast. Enige jaren geleden is deze loods afgebroken en het huis blijven staan. Graag zou ik ik meer informatie willen hebben hoe deze broers leefden en woonden in die tijd.
Reactie 3:

Jan Willem Snijders, 17-08-2016: Het klopt dat er twee broers van mijn vader in Groesbeek hebben gewoond. De eerste broer Teun is halverwege de jaren 60 overleden, de tweede broer in 1967. Nadien is de steenhouwerij verkocht omdat mijn vader alleen is overgebleven. Beide broers hebben in het huis gewoond dat aan de werkplaats was vastgemaakt. De steenhouwerij aan de Postweg 63 en die in Groesbeek behoorden toe aan de door mijn opa opgerichte zaak fa. J.W. Snijders & Zn.
In mijn kinderjaren heb ik verschillende malen gelogeerd bij mijn tante. Zij is na het overlijden van haar man eerst verhuisd binnen Groesbeek en is later naar Nijmegen verhuisd.
Via de bijgevoegde link is een foto te bekijken hoe de werkplaats in Groesbeek er in de jaren 60 heeft uitgezien: RAN GN13293
Mocht Petra Stolk meer informatie willen ontvangen dan mag ze mij altijd benaderen via mijn email.
Met vriendelijke groet,
Jan Willem Snijders (Redactie: contact is gelegd.)
Reactie 4:

Bert Laros, 05-09-2016: Hallo, misschien is het voor Jan Willem Snijders wel leuk om te horen wat er met de steenhouwerij gebeurd is nadat de steenhouwerij niet meer in gebruik was bij de familie Snijders & ZN in Groesbeek.
De stichting Groesbeekse Tehuizen heeft omstreeks 1970 woonhuis en werkplaats gekocht. De werkplaats is toen ingericht als onderkomen voor de technische dienst van de Groesbeekse Tehuizen. En het woonhuis is verhuurd als woonhuis.
Ik ben in 1972 daar komen werken. En de technische dienst van de Groesbeekse Tehuizen was toen nog in opbouw. De werkplaats bestond toen uit twee grote werkplaatsen, één kantoorruimte en één schaftlokaal en een heel groot terrein eromheen. Het woonhuis was inderdaad gekoppeld aan de werkplaatsen. Er was een doorgang van het woonhuis naar het kantoor. Die doorbraak is toen door ons dichtgemaakt. Het kantoor had een eigen voordeur, precies t.o. de voordeur van het woonhuis.
In het begin was het een en al stof in al die ruimtes. Wij zijn toen weken bezig geweest om het stof te verwijderen. Toen ik daar kwam werken was het gebouw net in gebruik genomen. Er waren wat dingen aangepast. Zoals de glazen toegangsdeuren (zoals die op de foto te zien zijn) zijn vervangen door één grote houten schuifdeur. En waar de tweede glazen schuifdeur zit, waren puien met ramen gekomen. In de tweede werkruimte zijn allemaal nieuwe ramen en deuren gekomen.
Het buitenterrein was een grote wildernis aan bramenstruiken en onkruid. We zijn dat in de jaren gaan opknappen. Er kwamen toen onder de bramenstruiken en onkruid tientallen grafstenen, ornamenten e.d. te voorschijn. Dat is toen in de jaren helemaal opgeschoond en veranderd in parkeer/opslagterrein.
In het pand kwamen we toen nog regelmatig dingen tegen uit de tijd dat het steenhouwerij was geweest. Aan het kantoorgedeelte zaten aan de buitenkant boven de raampartijen nog van die sierlijke ornamenten. Deze zitten ook nu nog aan het woonhuis. En in wat wij als kantoorruimte in gebruik hadden, zat een schouw en die was helemaal bewerkt en waarschijnlijk door de firma Snijders & ZN gemaakt.
Wij hebben tot 1991 in het pand gezeten en zijn toen op het terrein een nieuwbouwpand gaan bouwen. We hebben de steenhouwerij toen gebruikt als opslagruimte voor meubels e.d. In het woonhuis heeft altijd de familie Stolk gewoond. Rond 2005 heeft de Groesbeekse Tehuizen de grond en de steenhouwerij/opslagruimte Groesbeekse Tehuizen en de nieuwe werkplaatsen van de technische dienst Groesbeekse Tehuizen aan de woningstichting verkocht. Er is toen later het appartementencomplex en het medisch centrum op de Paap gebouwd.
Van de steenhouwerij Snijders & ZN is niets meer over. Als alleen het woonhuis van de familie Stolk nog.
Reactie 5:

particulier, 02-10-2016: Eind 1944 is de Geertruidestraat, aan de oneven kant, in brand gestoken/geschoten. Op nr. 19 was een werkplaats van G. Snijders, als jongetje van 6 jaar speelden wij daar tussen de puinhopen, de naam is altijd blijven hangen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: