Arksteestraat

Arksteestraat

De Pitmanschool

Tijdens een opknapbeurt van Van Welderenstraat 113-115, op de hoek met de Arksteestraat, kwam in mei 2011 een circa honderd jaar oude muurreclame tevoorschijn die tientallen jaren schuilging onder een witte verflaag. ‘ANNEVELDT PITMANSCHOOL KANTOORINRICHTINGEN’ staat te lezen op het kleurrijk beschilderde, vierkant omlijste vlak.

In 1909 opende Gerret Anneveldt elders in de straat de Pitmanschool voor stenografie en (type)machineschrijven. Begin 1910 al verhuisde de school naar het hoekpand en waarschijnlijk werd toen de muurschildering aangebracht. In hetzelfde pand zat een schrijfmachinewinkel, wat de tekst ‘Kantoorinrichtingen’ op de schildering verklaart.

De Pitmanschool was aangesloten bij de Hollandse Federatie van Stenografieleraren en doceerde het stenografiesysteem van de Brit Isaac Pitman. Dit in 1837 geďntroduceerde systeem, dat alleen voor de Engelse taal kan worden gebruikt, is in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog steeds een van de meest gebruikte snelschriften. Behalve steno en machineschrijven gaf de Nijmeegse Pitmanschool ook algemene administratieve en handelsopleidingen. Verder kon men er taalcursussen volgen, of het nu Nederlands, Engels of Esperanto was. Geregeld organiseerde de school wedstrijden sneltypen.

Midden jaren dertig verhuisde de handelsschool naar de Van Spaenstraat nummer 23. De muurschildering zal toen snel zijn overgeschilderd. Na de oorlog keerde de Pitmanschool geleidelijk terug naar haar basis. Konden emigranten er in de jaren vijftig nog terecht voor conversatielessen Engels, eind jaren zestig beperkte het onderwijs zich tot cursussen stenografie en typen. De laatste vermelding is in 1971.

Inzender: Hylke Roodenburg (toegevoegd 11 juni 2011)

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: