GerardNoodtstraat78

Gerard Noodtstraat

Tijdens de sloop van het pand van Leo van Schaijik (Osnabrugge) kwam onderstaande muurschildering tevoorschijn. Mark van Loon fotografeerde deze reclame-uiting en zocht daar tevens een aantal advertenties bij.

(Advertenties uit dagblad De Gelderlander, 1927, 1928)

Reactie 1:

Rob Essers, 04-02-11: Franciscus Hendrikus Hendriks is geboren op 18 februari 1865 in Nijmegen,
zoon van Peter Hendriks en Johanna Janssen. Franciscus is overleden op 23 februari 1943, 78 jaar oud. Franciscus trouwde, 35 jaar oud, op 27 april 1900 in Nijmegen met Grada Maria Jacoba Leijgraaff, 24 jaar oud. Grada is geboren op 2 juni 1875 in Nijmegen, dochter van Grada Jacoba Leijgraaff (vader onbekend). Grada Maria is overleden op 10 september 1949, 74 jaar oud. Zij zijn begraven op de Begraafplaats Daalseweg (Vak: 06 Rij: 01 Graf: 10); zie hier

Reactie 2:

Arjen W. Kuiken, 05-02-11: Reactie op de oude muurschildering die tijdens de sloop van het pand van Leo van Schaijik (Osnabrugge) aan de Gerard Noodtstraat tevoorschijn kwam.

Het zien van de foto’s deed mij terugdenken aan mijn jeugd. Op dit terrein van van Schaijik/Osnabrugge stond vroeger een lagere school: de Nutsschool. Ik heb hier 6 jaren  doorgebracht. Bij het zien van de muur viel mij op dat naast de reclameschildering een rechthoekig grijs vlak te zien is van een iets lichtere kleur en met een gekartelde bovenrand.

Wat betekende dit? Ineens schoot het me te binnen. Het fietsenhok! Dit was de “afdruk” van het fietsenhok (fietsenstalling) dat hier ooit gestaan heeft.

Het fietsenhok stond aan de achterzijde van de speelplaats tegen de blinde muur van het belendende pand aan. Het was geheel van hout en bezat een schuin dak. Het was een open constructie en was aan alle zijden open. Er was stalling voor twee rijen fietsen. Eén naar de muur gericht en één naar de speelplaats gericht. In het hek naar de Gerard Noodtstraat zat een draaihekje voor directe toegang tot de stalling.
Voor het hok stonden twee flinke bomen. Deze stonden op “doelpaal” afstand. Er mocht echter op de speelplaats niet gevoetbald worden, dus vermaakten we ons gedurende het speelkwartier met een flinke “kop” wedstrijd. Twee tegen twee. Aan het begin van het schooljaar kon je opgeven of je met de fiets naar school kwam. Indien dit het geval was kreeg je een vast nummer toegewezen. Er waren nog maar relatief weinig kinderen die met de fiets kwamen. Velen kwamen lopend, met de tram of werden gebracht.

Arjen W. Kuiken
Nutsschool 1948 - 1954

Toevoeging redactie, 30-10-2012: zie ook de situatie in 1964:


1964 CVD lijn 8 bus 411 Gerard Noodtstraat (fotograaf E.J. Bouwman)

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: