Vondelstraat

Een automobielenbedrijf aan de Van der Brugghenstraat

Aan de zijgevel van wat eens een mooi, met torentje getooid, pand is geweest aan de Van der Brugghenstraat zijn de nodige reclameteksten te vinden van een automobielbedrijf. In 1906 bouwde hier motorenhandelaar Tasche dit pand.

Rechts van het pand werd in datzelfde jaar een minder diep pand gebouwd maar gelukkig bleek de zijgevel aan de zijde van de Canisiussingel hoog en diep genoeg om een fraaie schildering aan te brengen, zodat Tasche's boodschap kon worden gezien door de automobilisten op de drukke singels. Tasche had immers aan de Gerard Noodtstraat in 1907 een garagepand laten neerzetten zodat hij naast Magnet Motorfietsen ook automobielen kon verkopen en repareren. In 1913 wordt de zaak overgedaan aan Berendsen & Co en Tasche blijft vanuit Amsterdam diens importeur

In 1931 wordt de voorgevel gewijzigd en wordt de binnenplaats achter de twee panden overkapt.

Vervolgens blijkt het in 1955 noodzakelijk een smeerruimte in te richten en daarvoor is het nodig de pui van het smallere rechter gedeelte van het pand te veranderen.

Al die tijd is de schildering op de zijgevel blijven staan. Helemaal bovenaan is alleen de letter E nog te zien, hier zal dus waarschijnlijk (tasch)E hebben gestaan, Daaronder zien we AUTOMOBIELEN, (mo)TOREN, (rij)WIELEN, DUNLO(p). Daaronder nogmaals waarschijnlijk (Ta)SCHE en de vermelding TEL en INT.

Meer over Tasche op Noviomagus.nl vindt u hier.

Met dank aan Ton Meulders voor deze tip!

Reactie 1:

Henk Schuuring, 11-02-10: In 1906 verhuist M.W. Aertnijs zijn Automobiel Import Maatschappij met o.a importeurschap Darracq naar Amsterdam. 
H.A. Tasche welk een zaak beheerd aan de St Jorisstraat waar fietsen onder het merk Achilles geproduceerd worden, alsmede de import en verkoop van Magnet motorrijwielen, verwerft voor de regio het agentschap van Darracq. Vanwege deze uitbreiding van zaken wordt begin juli 1906 een nieuw (gebouwd) pand betrokken

Reactiepagina
Reactie 2:

F. Benning, 14-03-2014: Wie is de architect van dit pand? kan het nergens terugvinden.
Reactie 3:

Rinske Kasperts, 14-03-2014: Werd dit later Ederveen?
Reactie 4:

WJ Pantus, 02-08-2014: De architect is volgens de bouwtekening uit 1906 de bekende Willem Hoffmann!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: