Van Berchenstraat

Van Berchenstraat 7-9:

Bij de sloop van een pand op de hoek Kronenburgersingel-Van Berchenstraat in juni-juli 2003 kwam de hier afgebeelde reclameschildering tevoorschijn. Enkele dagen later ging de schildering met het eind 19de-eeuwse pand jammerlijk tegen de vlakte.
Er staat (naar alle waarschijnlijkheid) te lezen:

(KONI)NKLIJKE = PARAPLUIEFABRIEK

(MEUL)ENBERG EN ZONEN.

HEZELSTR. FABRIEK No 9 -->

(E)NGROS EXPORT

Noviomagus.nl dankt speciaal Dhr. Dekker van de Kronenburgersingel voor de telefonische tip! Ook Mevr. Roelofs uit dezelfde straat hartelijk dank voor haar informatie en foto's. De uiteindelijke oplossing van de naam werd ons doorgemaild door Dhr. Wim van Maassen die in het telefoonboek van Nijmegen uit 1915 vond dat E. Meulenberg & Zonen in de van Berchenstraat 9 gevestigd waren. De firma had tevens een pand aan de Ruyterstraat 53-55 en in de Hezelstraat op nr. 2-4.

Reactie 1:

R.J. Meulenberg, 17-08-09: Schrijver van deze mail is samen met zijn wat oudere broer de laatste
afstammeling van genoemde overgrootvader E. Meulenberg. Wij zijn bijzonder gelukkig met Uw publicatie op internet waar wij door puur toeval op terecht kwamen.
De fabriek aan de Van Berchenstraat werd in 1855 gesticht door overgrootvader Edmond; in 1908 werd het predicaat " Koninklijk " verleend. Op 14 april 1924 werd het bedrijf een N.V. met als driehoofdige leiding de drie broers Jan, Huub en mijn vader Jozef (Joep).
Kort daarvoor, op 18 november 1923 werd de nieuwe fabriek aan De Ruyterstraat geopend met een grandioos personeelsfeest. Een toen 16 jarige werkneemster publiceerde in de Weekend Koerier van 17 juni 1982 een prachtig, aandoenlijk lied, dat 68 jaar oud was. De nieuwe N.V. startte met een maatschappelijk kapitaal van F.350.000,=. 

Soms mocht ik op een zondagmiddag een kijkje nemen in de fabriek. Ik herinner mij vaag prachtige lichte ruimtes met houtbewerkings- en rijen naaimachines. Wij woonden een aantal jaren boven de fabriek en bouwden hoge torens met de lege garenklosjes. Door de crisis van de jaren dertig ging het mooie bedrijf, dat inmiddels over de hele wereld (b.v. ereparasols) leverde met opgeheven hoofd ten onder.

Vriendelijk groetend een dankbare (ook namens mijn broer)

Drs. R.J.Meulenberg

Reactie 2:

Martin Berghuis, 01-09-09: Wat heb ik weer genoten van jouw website. Prachtig werk hoor.
Ik lees ergens de naam R. Meulenberg, Voor de oorlog woonde een vrij grote familie Meulenberg tegenover ons in de Jozef Israelstraat. Zou dat dezelfde Rob Meulenberg zijn, hij moet nou dik in de tachtig zijn. Ik kijk altijd naar al de namen in jouw website, met de hoop dat ik bekenden tegen kom.
Ik vind het altijd leuk om oude bekenden weer te ontmoeten of om met hun te emailen.
Wij zijn eind 1939 weer naar IndiŽ gegaan.

Hartelijke groeten, 

Martin Berghuis
Exeter, CA USA
mberghuis@hughes.net

Reactie 3:

Rob Essers, 27-09-09: M.b.t. de Koninklijke Parapluiefabriek E. Meulenberg & Zonen verwijs ik graag naar mijn reactie op /gevbedr36.htm

Reactie 4:

R.J. Meulenberg, 11-10-09: Hierbij twee zaken, welke ik gevonden heb:

1. Het aandoenlijke gedicht van een in 1923 16 jarige werkneemster bij de opening van de nieuwe fabriek aan de Ruyterstraat.

2. Het Bewijs van aandeel van de in 1924 opgerichte N.V.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: