Nieuwe haven

Lijnbaanstraat 9-11: (foto © Copyright: Bert Beelen 2002)

Tijdens de sloop van de panden aan de kop van de Weurtseweg en de Lijnbaanstraat in maart 2002 kwam bovenstaande muurschildering tevoorschijn. Freelance fotograaf Bert Beelen van dagblad De Gelderlander was erbij en schoot deze schitterende plaat. De reclameschildering op de zijgevel van Lijnbaanstraat 9-11 is amper een halve dag zichtbaar geweest, want ook dit stukje geschiedenis van de Nijmeegse middenstand ging niet voorbij aan de slopershamer. Wij danken fotograaf Bert Beelen voor het ter beschikking stellen van deze foto en medewerking aan deze rubriek op Noviomagus.nl.

Reactie 1:

Sjaak Rutten, 10-11-08: ik heb wat uitgezocht rond de (verdwenen) muurschildering Lijnbaanstraat.
Er staat:

B. VRIESEN. SCHILDER. WEURTSEWEG 4.
HUMBER
ABINGDON. KING. DICE (?)
CYCLES
GAS EN OLIEMOTOREN
H.J. V. GENNE 
2E WALSTRAAT


Deze B. Vriesen kocht in 1905 van de gemeente Nijmegen een perceel aan de Weurtseweg (toen: Weurtscheweg), "om daarop te stichten een beneden- en bovenwoning en een pakhuis met bovenwoning". Een jaar later werd daar op de nummers Weurtscheweg 4a en 6, "tegenover 't Kraijenhoffpark" gevestigd 'Te Boekhorst en Vriesen', schilders. Op de zijgevel zette Vriesen een reclame voor zichzelf. Maar omdat er op de muur nog flink wat plaats over was kwam daar nog een reclame onder te staan voor de rijwielfabriek van H.J. van Genne, Tweede Walstraat, op een nogal ver verwijderde plek in de stad dus. Hoewel op de muurschildering geen huisnummer staat vermeld, blijkt uit een (heropenings)advertentie dat het exacte adres Tweede Walstraat 131 was. De Gelderlander van 26 november 1901 meldt namelijk: "Hedenavond opening van mijn nieuw magazijn van rijwielen en aanverwante artikelen. Spotprijzen. Zie in de étalage de onderdeelen voor de motocyclette 'Selekta'. H.J. van Genne, eenig agent van de 'All Right', 2e Walstraat no. 131."
Zijn rijwielfabriek en reparatie-inrichting heette zelf ook 'Selekta', maar dateert van (minimaal) 1899 en heeft minstens tot en met 1903 bestaan. Daarna wordt in de krant niets meer van Van Genne vernomen (hoewel in 1930 in de De Ruijterstraat weer een garage Van Genne heeft gezeten). 
De namen Humber, Abingdon en King waren merken van (geďmporteerde) fietsen. 

Bronnen: digitaal Gelderlander-archief en internet.

Reactie 2:

Maarten Tromp, 01-12-08: Ik wou even reageren op de muurschildering Lijnbaanstraat 9-11. Na wat googelen denk ik dat er op de derde regel staat "Abingdon King Dick". Zie Wikipedia onder Abingdon Motorcycles: "The company was renamed AKD (Abingdon King Dick) in 1926 and concentrated production on 147cc to 346cc single cylinder motorcycles until 1933".

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: