Molenstraat

Molenstraat 62

Dit winkelpand in jugendstil is ontworpen door P.G. Buskens en gebouwd in 1901. De voorgevel springt nogal in het oog. Dat komt voornamelijk doordat deze is opgetrokken uit helrode baksteen, gecombineerd met witte natuursteen. Het aanzicht wordt verder verlevendigd door de erker en de bekroning met het tableau, waarop in gestileerde letters het woord ‘boekhandel’ staat. Deze tekst houdt de herinnering levend aan boekhandel A.Th. van Hooydonk, die het pand na de voltooiing betrok.
De smalle rechterzijde van het pand werd vroeger bekroond door een klein, spits zadeldak, dat na de oorlog helaas grotendeels is verdwenen. En jammer genoeg is ook van de oorspronkelijke winkelpui niets overgebleven.
Het winkelpand vertoont opmerkelijke overeenkomsten met Molenstraat 70-72 en Graafseweg 56-58. De reden daarvan is niet zo verwonderlijk: Molenstraat 70-72 werd door P.G. Buskens zelf ontworpen, Graafseweg 56-58 komt van de hand van zijn oudere neef. Beide panden zijn gebouwd in de jugendstil, beide zijn voornamelijk uit helrode baksteen opgetrokken, beide werden, net als Molenstraat 62, voltooid in 1901. De twee panden worden overigens uitgebreider beschreven in de rubriek ‘Gevels’.
Tenslotte staat er aan de Groesbeekseweg, tussen de Athlonestraat en de Fort Kijk in de Potstraat, nog een woonhuis dat het vermelden waard is. Ook hier vallen de rode baksteen en de motieven in jugendstil op.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.