gevbedr6

Garage L.A. Moll aan de van Welderenstraat

Aan de van Welderenstraat, op nummer 100-104, staat dit opmerkelijke woon- en garagepand dat in opdracht van L.A. Moll werd ontworpen door Oscar Leeuw en in 1909 werd gebouwd. Het gebouw in Jugendstil is rijk aan ornamenten en details. Aan beide zijden van de deur die toegang geeft tot de woning op de bovenverdiepingen zijn twee grote inrijpoorten met afgeronde bovenhoeken. Op een baan boven de benedenverdieping staan de teksten GARAGE en AUTOMOBIELEN. Tussen deze woorden was vroeger op dezelfde manier de naam van het bedrijf van Moll in de natuursteen uitgehakt. Boven de vensters op de eerste verdieping zijn gestileerde vogelfiguren in de steen uitgehakt en op vele plaatsen zijn detailleringen in de grijs geschilderde natuursteen aangebracht.

Dhr. Henk Schuuring, lid van CONAM (Contactgroep Nederlandse Automobiel en Motoren documentatie), stelde ons de twee oude foto's voor publicatie beschikbaar en meldt ons het volgende:

Op de advertentie kan men zien dat L.A. MOLL o.a. importeur was van de Dion Bouton automobielen, welk tevens ook afgebeeld staan op de foto uit 1909 net na de opening van deze garage. Het ronde raam stelde een spaakwiel voor, waarvan band in/uit de gevel naar voren kwam. Tussen de spaakruimten bevonden zich glas en lood ramen waarin vlammen uitgebeeld werden die van de spaken af moesten komen.

De getoonde ansichtkaart onderaan stamt uit 1930, de advertentiepagina uit 1914.

Meer info op deze externe link: www.curatoren.nl/fo/nieuws.php?id=529


(afkomstig uit archief Henk Schuuring CONAM)


(afkomstig uit archief Henk Schuuring CONAM)

Reactie 1:

Ben Siebenheller, 18-01-2010: Hierbij een offerte van Garage L.A. Moll aan de directie van het R.K. Canisiusziekenhuis aan de Houtstraat:

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: