Loeffen Hatertseweg

Metselwerk Loeffen

Bij de sloop van het pand van Bakkerij Loeffen aan de Hatertseweg 93 kwam bovenstaand metselwerk tevoorschijn. Zichtbaar is: SANDERS & WIJ....S, daaronder is nog een regel tekst voor de helft zichtbaar maar vanaf de openbare weg niet te lezen.

Reactie 1: 

Dhr. Nijenhof weet ons het volgende te melden: "Ik heb tot 1956 aan de Kastanjelaan gewoond, tegenover dit pand. Ik weet dat er voor de oorlog een schoensmeerfabriek in heeft gezeten. De kans is groot dat de naam in de gevel daar op slaat, maar dat weet ik niet zeker. Daarna is aannemersbedrijf Hendriks in het pand gekomen. Ik kende die mensen erg goed en speelde er wel eens op zolder. Rond 1956 is het aannemersbedrijf vertrokken en is schoenenatelier Quick, van de sportschoenen, er in gekomen. Ik ben in 1958 uit de Kastanjelaan verhuisd, dus wat er daarna gebeurd is, weet ik niet. Quick is landelijk bekend geworden en ik meen dat zij later naar Deventer zijn verkast met de zaak.

Reactie 2:

Sjaak Rutten, 05-09-08: Het gaat hier echter niet om de gevel van de toenmalige bakkerij Loeffen
aan de Hatertseweg (nu banketbakkerij/chocolaterie Marcus), maar om het pand ernaast, Kastanjelaan 112. Bij de sloop van de bakkerij aan de Hatertseweg kwam de oude muur van Kastanjelaan 112 tevoorschijn (huidige nummering). In die muur staat in uitspringend metselwerk niet 'Sanders en Wij...' te lezen, maar 'Sanders en Willems'. Dit was een aannemersbedrijf in de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw. Op 4 april 1922 verkreeg de aannemersfirma W. Sanders en A. Willems toestemming van B&W om op Kastanjelaan 90 (oorspronkelijke nummering, nu dus 112) een werkplaats in te richten. In 1924 kwam daar een transformatorruimte bij en in 1927 volgde een nieuwe uitbreiding. Er kwam een 'electrische meubel- en houtwarenfabriek' bij. Het pand was inmiddels genummerd Kastanjelaan 90-92. In 1936 werd die fabriek opgeheven. De winkelpui, het interieur en de meubelvoorraad werden via advertenties in De Gelderlander verkocht. In 1939 verhuisde de firma (inmiddels genaamd 'aannemersbedrijf Gebroeders Sanders') naar de Van Peltlaan 113. De gevelinscriptie bleef achter op de Kastanjelaan. In de 60-er jaren van de vorige eeuw heeft er
een schoenfabriek in het pand gezeten. De huidige functie is mij niet bekend. 

Bronnen: Bouwarchief Nijmegen en Digitaal archief De Gelderlander.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)