BvdBergstraat

Burghardt van den Berghstraat, De Toekomst:

In het begin van de vorige eeuw vestigde zich aan de Burghardt van den Berghstraat bakkerij ‘De Toekomst’. De naam en de functie van het gebouw werden op fraaie tegeltableaus afgebeeld. In de jaren ’90 waren de tableaus nauwelijks meer herkenbaar: het bovenste was door de tand des tijds haast onleesbaar geworden, terwijl het onderste tableau verborgen zat onder een reclamebord. Gelukkig werd het eerste kort na 2000 schoongemaakt, het tweede kwam in 2005 onder het reclamebord vandaan. De tekst luidt: COOPERATIEVE BROODBAKKERIJ EN VERBRUIKSVEREENIGING

 

Reactiepagina
Bij het 50-jarig bestaan van de coöperatie in 1947 werd een gevelsteen in de zijmuur ingemetseld.
Reactie 1:

Rijk van Lavieren, 08-06-2014: Ik werkte hier in 1958 t/m 6 november 1959. Onder het poortje naar binnen.
Er was een bakkerij met een hele lange oven met een lopende band, een afdeling voor het luxe brood, beneden nog een banket afdeling en zo’n 20 tot 30 bezorgers, dat weet ik niet precies meer.
Ik heb alle onderdelen daar wel doorlopen en incidenteel, wanneer ze krap in bezorgers zaten, heb ik ook wel eens (met een bakfiets met JLO-motor) brood bezorgd in de wijken. o.a. in de wijk links aan de Graafseweg (Rozenstraat, Asterstraat en Leliestraat) waar veel mensen uit de onderstad naar toe kwamen, grote gezinnen.
Reactie 2:

Boy van Pelt, 10-06-2014: De Opa van mijn vrouw, L.A.Vergeer heeft daar als besteller gewerkt van 28 febr 1914 tot zijn militaire dienst per 1 aug 1914 en keerde terug 28 juli 1916 en heeft het bedrijf verlaten per 5 september 1917. Getuigschrift met handtekening van de secretaris J van der Wielen is in mijn bezit:

Redactie: het adres Burghardt van den Berghstraat 76a-82 op dit getuigschrift is waar nu de COOP gevestigd is, dat is NAAST het pand met het tegeltableau. Dan is De Toekomst al vroeg verhuisd (tenzij er een hernummering heeft plaatsgevonden).
Reactie 3:

Berry Kaldenberg, 08-09-2016: Mijn vader Arie Kaldenberg heeft hier ook gewerkt als besteller. Ik weet nog een paar namen met wie hij werkte: Kok, Henk Wiskamp, .. Toonen. Als iemand mij hier meer over kan vertellen dan hoor ik dat graag.
Reactie 4:

Ger Kaldenberg, 25-01-2017: Toon Simons was er ook een broodbesteller.
Wim Roelofs was ook een besteller bij de COOP. Hij werd later bedrijfsleider bij de naastliggende COOP supermarkt. En weer later werd Wim Roelofs werkzaam bij de Raad van Kinderbescherming als pleegouder.
Reactie 5:

Jan Hendriks, 27-01-2017: Nee, ik zal Arie Kaldenberg vergeten zijn! Een fantastise vent altijd goeie zin en collegiaal. Ik heb nog enkele namen zoals chef bakkerij Mos ,bezorgers Baars- v.Kilsdonk Jan Jetten de timmerman en klusser thomas chef banketbakkerij Jan Retel chef levensmiddelenmagazijn Payens.
Ik was 14 jaar en mijn vader werd invalide. Omdat er brood op de plank moest komen, ging ik werken in de levensmiddelenwinkel in de Burghardt, met veel sneeuw in de winter, een hond onder de broodkar om te trekken of iemand die in de duw liep.
Ik ben ooit nog eens bij Arie thuis geweest om samen een bedrijfsvoetbalelftal op te richten, niet gelukt. Leuk om dit artikel over de cooperatie te lezen.
PS Roelofs heb ik in de winkel opgevolgd, was een fijne collega.
Succes verder, Jan Hendriks
Reactie 6:

Ron Kaldenberg, 23-03-2017: Ik herinner me ook de naam van Co Jansen (Janssen?) als collega van mijn vader Arie. Ben als jong ventje regelmatig met mijn vader mee geweest met de broodbezorging in de wijk Neerbosch. De geur van vers gebakken brood, waar dan ook opgesnoven waar ook op de wereld, doet mij altijd denken aan de geur tijdens het laden van de elektrische bakkerskar.
Reactie 7:

Rob Essers, 24-03-2017: @redactie (reactie 2)
Er heeft in 1936 een hernummering plaatsgevonden in verband met de toekenning van de nieuwe nummers 78 en 80. De bestaande nummers 78 t/m 84 zijn gewijzigd in 82 t/m 88. Op de woningkaarten 1920-1946 staat de datum 10 januari 1936 (bij Burghardt van den Berghstraat 82) en 4 december 1936 (bij Burghardt van den Berghstraat 84, 86 en 88).

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: