gevbedr12

Graafseweg 90, hoek Arend Noorduijnstraat:

Wijnhandelaar Anthony Nolet liet in 1900 zijn enorme villa met wijnpakhuis aan de Graafseweg ontwerpen door de Amsterdamse architect J.Th.J. Cuypers. Aan de zijde van de Arend Noorduijnstraat is het bovenstaande tegeltableau te vinden, dat niet op de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis voorkomt. Het tableau, dat helaas niet meer helemaal compleet is, is opgebouwd uit geglazuurde tegels. Op het tableau zijn onder andere het stadswapen van Bordeaux (met motto) en dat van Nijmegen te zien.


MAISON
VTPAYRAUD
LILIA·SOLA·REGUNT·LUNAM
UNDAS·CASTRA LEONEM
&CIE
FONDEE
1838
BORDEAUX
DEPOT·DE·LA
HOLLANDE
ANTHONY
NOLET
1900

Meer informatie over dit tegeltableau in de, in februari 2009 gestarte rubriek "Geveltoerisme" op de website van Dagblad de Gelderlander

terug

Reactie 1:

Rob Essers, 02-04-2011: Op de eerste steen naast de voordeur staat:

Con NOLET
11 Dec 1899

Dit roept de vraag op wie of wat Con Nolet is. Wijnhandelaar Anthonij Nolet (Schiedam 7 maart 1867 Maastricht 25 september 1961) trouwde pas in 1907 met Helene Bernardina Johanna Zenobia Maria Vonk de Both; zie Biografisch Woordenboek Gelderland.

Zijn echtgenote of kinderen kunnen deze steen onmogelijk hebben gelegd. Zijn vader Cornelis Nolet was al in 1872 overleden. De meest voor de hand liggende persoon is zijn zus Constantia Carolina Maria Nolet (Schiedam 6 maart 1869 Maastricht 17 mei 1934).

Constance zou op haar dertigste de eerste steen voor het pand van haar oudere broer gelegd kunnen hebben. Er is echter een probleem... Zij was in 1899 waarschijnlijk allang ingetreden bij de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus (Zusters onder de Bogen).

De kloosternaam van Constance was Zuster Lucia. In de periode 1914-1926 was zij algemeen overste (Moeder Lucia). De naamdag van Sint Lucia is op 13 december (in Syracuse begint de viering al op 12 december). Is de datum op de steen puur toeval?

Als Constance alias Zuster Lucia inderdaad de eerste steen heeft gelegd, is het de vraag of zij daarvoor wel/geen toestemming van de overste had. In beide gevallen is het een zeer uitzonderlijke eerste steen!

 
Reactie 2:

Math Dicker, 07-03-2022: Ik lees in het biografisch woordenboek (Reactie 1) dat er over de vooropleiding van Anthony niets bekend is; welnu.... Anthony heeft van 1879 - 1887 op Rolduc gezeten; Rolduc was destijds een nationaal bekende katholieke kostschool; er is ook nog een schoolfoto van hem uit 1882; o.a. staat hij er op met Henri Poels, in Limburg zeer bekend.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: