001img181.jpg

<- Back | Index | Next ->

001img181.jpg

De eerste serie foto’s is gemaakt in de Hatertse Hei en Grootstal. Het Veld, zoals het vroeger heette, was tot kort na de Tweede Wereldoorlog een agrarisch gebied met veel akkerbouw. Aan de oude en veelal kaarsrechte wegen die door het Veld liepen (Sint Jacobslaan, Van Peltlaan, Oude Molenweg en Heiweg) stonden dan ook vele boerderijtjes en landarbeiderswoninkjes. Kort na 1950 begon de bouw van de woonwijk Hatertse Hei, die zich kenmerkt door de afwisseling van kleine flats en rijtjeswoningen in een vrij traditionele bouwstijl.
In de jaren 1956-1960 werd ten zuiden van Hatertse Hei de Grootstal uit de grond gestampt. Deze wijk, in zijn geheel ontworpen door E.F. Groosman, bestaat vooral uit laagbouw in een moderne bouwstijl. Alle huizen kregen een plat dak en er is weinig variatie in woningtypen. Pas sinds de jaren ’90 wordt daar beetje bij beetje verandering in gebracht. Ook in stedenbouwkundig opzicht is een deel van Grootstal eenvormig. Doordat stratenpatronen zich steeds herhalen gaat de herkenbaarheid van de afzonderlijke straten verloren.
Bovenstaande foto is genomen in de Hatertse Hei, op de hoek van de Heidevenstraat (voorgrond) en de Hommelstraat, waar de fietser rijdt. De vier flatjes links staan van voor naar achteren respectievelijk aan de Heidevenstraat, Koolwitjeshof, Koningsmantelhof en Pijlstaarthof. Ze zijn gebouwd in 1954-1956 en ontworpen door architectenduo Deur en Pouderoyen. De hoge sterflat aan de Heidebloemstraat, van A. van der Kloot, was bij de voltooiing in 1958 het hoogste flatgebouw in de stad.

Reactie 1:

Paul Broekman, 01-03-2016: Ik heb hier vele herinneringen aan.
Ik woonde hier "om de hoek" in de Beemdstraat. Hier heb je allemaal straatnamen die nog herinneren hoe het hier lang geleden heeft uitgezien. Zoals: Beemdstraat, Meentstraat, Bongerdstraat, Heidevenstraat, Heiweg. Ik woonde min of meer aan de rand, waar in de jaren vijftig enorm veel werd gebouwd om de woningnood op te vangen die Nijmegen toen had na de oorlog.

Naast onze straat werden er vele flats uit de grond gestampt: Tuinstraat, Hofstraat etc. Dat was echt iets nieuws voor mij. Ik kende alleen maar laagbouw. Op deze foto zie je ook alleen maar hoogbouw. Men dacht natuurlijk vele gezinnen op een kleine oppervlakte te kunnen herbergen.
Er was hoogbouw en laagbouw om het niet al te rigoureus te laten lijken. Moderne naoorlogse architectuur.
Onder de flats waren kelderboxen waar ik veel heb gespeeld: lange gangen, waar je cowboytje o.i.d. kon spelen. Maar er was ook al wat "criminaliteit", kattenkwaad in het vroegere jargon.
De nieuw gebouwde huizen en flats waren voorzien van een douche, een ongekende weelde in die tijd. Velen gingen voor die tijd één keer in bad, in een teiltje op de zaterdag. Of gingen naar het bekende badhuis aan de Daalseweg. Zo ook ik. Het was de gewoonste zaak van de wereld.

Ja, die hoge woontoren/torenflat heb ik ook zien bouwen. Alles was immers om de hoek. Akkerland en grasland en heigebied werden opgeofferd om de woningzoekenden een onderkomen te geven. Wat heb ik gerend via de trap naar boven, twaalf hoog en daarna weer naar beneden. Met je vriendjes hielden wij een wedstrijdje. Zou ik vandaag de dag niet meer kunnen! Boven had ik een mooi uitzicht over de stad Nijmegen. Ik weet wel dat ik wat hoogtevrees had, daar voor die ramen twaalf hoog.

De naam Hatertse Hei herinnert nog aan de stukken hei die hier lagen. In Hatert lag nog lang een stuk hei, waar Koninginnedag werd gehouden en waar je nog hagedissen en adders kon tegenkomen. Zelfs bij ons in de Beemdstraat vond ik in mijn jeugd nog hagedissen in de tuin en in het parkje voor de flats. Ik weet nog dat de staart er af ging, als je het beestje aan de staart probeerde vast te houden. Gelukkig wist ik dat deze weer aangroeide.

Ja, de Hatertse Hei werd in die tijd het "Tranendal" genoemd door de Nijmegenaren, omdat de huren nu niet bepaald laag waren. Er was daar meer comfort én dat moest betaald worden.
Onze buren zijn ook naar die wijk verkast, naar de Goudhaantjesstraat. Inmiddels is deze wijk Hatertse Hei een oude buurt geworden met een andere populatie dan toen ik daar in de buurt woonde.
Reactie 2:

Wil Struike, 01-03-2016: Hallo Paul, ik denk dat je een van de jongste Broekmannen bent en dat je 2 broers en 1 zus boven je had. Ik meen me te herinneren dat je zus Irene heette en van mijn leeftijd was. De familie die naar de Goudhaantjesstraat vertrok was denk ik de Familie Gerrits. Vader Gerrits was bewaker van de nieuwbouw met zijn Bouvier en had een prachtige Harley Davidson.
Reactie 3:

Martijn Janssen, 28-01-2017: Ruim 7 jaar bovenin de flat gewoond. Mooiste uitzicht van Nijmegen met name tijdens oud en nieuw en het vuurwerk tijdens de zomerfeesten. En oh ja, bij veel wind voelde je deining goed.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: