TramstationLent

Tramstation Lent:

Het tramvervoer beleefde in het begin van de 20ste eeuw zijn hoogtepunt. Terwijl men in Nijmegen al voorbereidingen trof voor de elektrificering van de tramlijnen, was de Betuwsche Stoomtram Maatschappij (BSM) in 1908 druk doende een eerste stoomtramlijn te openen die Nijmegen en Arnhem met elkaar moest verbinden. Weliswaar lag er al sinds 1879 een spoorlijn tussen beide steden, maar een treinreis was voor veel mensen te duur en bovendien telde de trein slechts enkele halteplaatsen.
De BSM koos voor een stoomtramlijn die het tracé van de vroegere trekvaart de Grift volgde. Het beginpunt was aan de Oosterhoutsedijk, op loopafstand van de gierpont naar Nijmegen. Via de Griftdijk tufte de stoomtram naar Elst, Elden en De Praets, alwaar men via de schipbrug in Arnhem kon komen. Een tweede tramlijn van dezelfde maatschappij had hetzelfde begin- en eindpunt, maar maakte een omweg via Bemmel, Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen.
Bij het opstappunt in Lent liet de BSM een tramwachthuis bouwen naar ontwerp van Henri Adolf Scholtz. Dat Scholtz later ook in Oosterhout een stationsgebouw bouwde voor dezelfde maatschappij kan erop wijzen dat hij de huisarchitect van de BSM was. De eerste stationsschef in Lent was Bernard Bouwmeister.
Het tramvervoer in de Over-Betuwe was geen lang leven beschoren. In de jaren ’30 kreeg de tram veel concurrentie van de bus en op maandag 10 juni 1935 om 13.10 uur vertrok de laatste stoomtram vanuit Lent richting Arnhem. Het tramstation in Lent is nu een woonhuis en gemeentelijk monument.

Reactie 1:

Rob Essers, 17-03-2009: Het adres Oosterhoutsedijk 31, 6663 KS Lent gemeente Nijmegen en link naar het monumentenregister mogen hier niet ontbreken; zie 
https://app4.nijmegen.nl/gns/index/monumenten/on_nivo5.asp?id=2155312155

terug

Reactiepagina
Reactie 2:

Marcel van Dinteren, 19-11-2014: De link naar het monumentenregister is inmiddels gewijzigd in : https://app4.nijmegen.nl/gns/index/monumenten/on_nivo5.asp?id=2155312155.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: