Tramhalte Oosterhout:

Eeuwenlang waren goede verbindingen schaars in de Over-Betuwe. Het laaggelegen gebied met zware kleigronden leende zich slecht voor de aanleg van goede wegen. Met de aanleg van de Grift in 1607-1610 verbeterde de verbinding tussen Arnhem en Nijmegen aanzienlijk. De trekvaart werd niet alleen voor goederenvervoer, maar ook voor personenvervoer aangewend: geregeld voeren trekschuiten – vanaf een dijk langs de oever door een paard getrokken – tussen beide steden. Na een dijkdoorbraak in 1740-1741 verzandde de Grift en een jaar later werd het kanaal buiten gebruik gesteld. Grote delen dempte men. De dijk aan de westelijke oever van de vroegere trekvaart (de Griftdijk) ontwikkelde zich tot de nieuwe verbindingsweg van Lent via Elst en Elden naar De Praets bij Arnhem.
Met de opening van de spoorlijn tussen Arnhem en Nijmegen in 1879 kreeg de Over-Betuwe een betere ontsluiting. Stations en haltes kwamen in Lent, Ressen-Bemmel en Elst. Begin 20ste eeuw deed de tram zijn intrede in het gebied: in 1908 opende de Betuwsche Stoomtram Maatschappij (BSM) een tramlijn tussen Nijmegen en Arnhem. Het beginpunt was een nieuw gebouwd stationnetje aan de Oosterhoutsedijk in Lent, vlakbij de gierpont. Via de Griftdijk reed de stoomtram naar Elst, Elden en de Rijnoever bij Arnhem. De tram had voor de Betuwenaren veel voordelen op de trein: hij was goedkoper en had meer stopplaatsen dan de trein.
Een van die stopplaatsen was Halte Oosterhout aan de Griftdijk, bij de kruising met de Stationsstraat in Oosterhout. Het werd in 1911 gebouwd in chaletstijl naar ontwerp van H.A. Scholtz, mogelijk de huisarchitect van de BSM. Het gebouw bestaat uit twee delen: het hoge linkerdeel herbergde het koffiehuis ‘De Halve Weg’ en een dienstwoning, de lage aanbouw aan de rechterzijde was een goederenloods, waarnaar een apart zijspoor van de tramrails aftakte.
In de jaren ‘30 kreeg de tram steeds meer concurrentie van het busvervoer en gaf de BSM er de brui aan. Op 10 juni 1935 passeerde de laatste stoomtram. De tramhalte bleef wonderwel behouden en herbergt nu een restaurant.

 

DSC05234.jpg DSC05236.jpg DSC05237.jpg DSC05238.jpg DSC05240.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: