Oud telegraafkantoor aan de Begijnenstraat:

In het midden van de 19de eeuw bestond er nog geen postkantoor zoals we dat nu kennen. Men bezorgde de post bij het woonhuis van de postmeester, vanwaar postbeambten de brieven en pakketten naar hun bestemming brachten. In 1892 kreeg Nijmegen dan een echt postkantoor: het werd gevestigd in het grote herenhuis aan de Lange Hezelstraat 14-16.
Al toen het Rijk het huis in 1890 aankocht, bleek dat het te kein zou zijn om alle functies te kunnen herbergen. Daarom vond in 1890-1892 een uitbreiding plaats aan de achterzijde van het pand, op een stuk grond aan de Begijnenstraat. In dit nieuwe gebouw kreeg het telegraafkantoor onderdak. In het lage linker gedeelte was het bureau voor telegrambestellingen ondergebracht, op de begane grond van het rechter deel was de seinzaal, vanwaar men de telegrammen verzond. De deur rechts leidde naar de directeurswoning, die niet alleen de bovenverdiepingen van dit nieuwe gebouw betrof, maar ook een groot deel van het oude herenhuis aan de Lange Hezelstraat. Links van het complex bevindt zich een poort, die vroeger toegang gaf tot het achterterrein, waar de postpakketten in en uit de postkoets werden geladen.
Het telegraafkantoor en de poort ernaast zijn ontworpen door aannemer C. Eijsvogel. Daarna is het ontwerp hoogstwaarschijnlijk het bureau van rijksbouwmeester en ‘postkantorenarchitect’ C.H. Peters gepasseerd. Dit kantoor aan de Begijnenstraat vertoont namelijk duidelijke overeenkomsten met andere postkantoren van Peters. Kenmerkend zijn de neogotische bouwstijl met topgevels, boogfriezen onder de dakgoten en hoge vensters met segmentbogen.
In 1909 verhuisde het postkantoor naar een nieuw gebouw aan de Van Schevichavenstraat. Het vroegere telegraafkantoortje werd nu door de Dienst der Domeinen gebruikt. Tegenwoordig is het een woonhuis. In de loop der tijd is het pand enigszins verbouwd. Zo werd in 1976 een grote dakkapel verwijderd en is de poort ter linker zijde een garage geworden.

 

DSC00232.jpg DSC00233.jpg DSC00235.jpg DSC00240.jpg DSC00246.jpg
DSC00248.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: