Voormalige Rijkskweekschool:

De Rijkskweekschool is de verre voorloper van de huidige Pabo: hier werden studenten klaargestoomd voor een baan als onderwijzer in het primair onderwijs. De eerste Rijkskweekschool was in 1816 in Haarlem opgericht, Nijmegen kreeg er een in 1879. In het begin was deze gevestigd in een huurhuis, maar al na een jaar begon de bouw van een nieuwe school op de hoek van de Van Schevichavenstraat en de Oranjesingel. In 1882 opende het frivool ogende gebouw in eclectische stijl zijn deuren.
Het ontwerp kwam van Jacobus van Lokhorst, die in de jaren 1878-1906 rijksbouwmeester voor onderwijsgebouwen was. De school bestond uit een vrijstaand L-vormig hoofdgebouw met twee vleugels en daartussen een ingangspartij met torentje. Achter op het grote terrein lag een gymlokaal, dat verbonden was met een laag gebouw met acht lokalen, gelegen aan de Van Welderenstraat. In deze lokalen was een lagere school gevestigd, waar de leraren-in-opleiding mogelijk ervaring konden opdoen. Vooraan, direct aan de Van Schevichavenstraat, verrees een kleine conciŽrgewoning.
Afgezien van een onderbreking in de jaren 1888-1893 behield Nijmegen zijn Rijkskweekschool tot 1928. In dat jaar verloor de school de strijd met zijn katholieke concurrenten. De gemeente kocht de gebouwen aan om een andere school met ruimtenood uit de brand te helpen.
Het stedelijk gymnasium, in 1842 voortgekomen uit de Latijnse school (en nog tot 1881 in dit 16de-eeuwse gebouw aan het St. Stevenskerkhof gevestigd), zat in een statige maar inmiddels veel te krappe villa aan de Kronenburgersingel. Het nieuwe onderkomen aan de Van Schevichavenstraat zou niet direct in de ruimtebehoefte van het gymnasium voldoen en moest daarom een flinke verbouwing en uitbreiding ondergaan. Terwijl de lagere school aan de Van Welderenstraat werd afgebroken kreeg het hoofdgebouw van de oude kweekschool nieuwe daken, een grotere entree en een extra vleugel aan de zijde van de Oranjesingel. In 1930 verhuisde het stedelijk gymnasium naar zijn nieuwe plek.
Ruim een halve eeuw later, in 1999, keerde het gymnasium terug naar de Kronenburgersingel. Het complex aan de Van Schevichavenstraat kreeg vervolgens de bestemming van dag- en nachtopvang voor thuisloze drugs- en alcoholverslaafden. Alleen de letters van geglazuurde baksteen boven de ingang houden de herinnering aan de vorige gebruiker levend.
Van de oorspronkelijke Rijkskweekschool uit 1882 zijn behalve het verbouwde hoofdgebouw en de gymzaal ook de conciŽrgewoning en het hekwerk bewaard gebleven. Wie een goed beeld wil krijgen van het oorspronkelijke hoofdgebouw kan oude fotoís gaan bekijken of een bezoekje brengen aan Deventer. Daar liet Van Lokhorst in hetzelfde jaar namelijk een vrijwel identieke kweekschool bouwen! Het staat aan Singel 25, recht tegenover het station.

 

DSC04994.jpg DSC04996.jpg DSC04997.jpg DSC04998.jpg DSC05000.jpg
DSC05001.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: