Het oude hoofdpostkantoor:

Eeuwenlang, vóór de uitvinding van de telefoon en de ontwikkeling van Internet en e-mail, was de communicatie tussen mensen over grote afstanden slechts mogelijk door middel van briefverkeer. In 1799 werd besloten om het verzamelen, het vervoer en de distributie van brieven in Nederland in handen van de nationale overheid te plaatsen. Het verzamelen en sorteren van de brieven gebeurde in postkantoren – meestal een kantoor in het huis van de postmeester. In de 19de eeuw ontstonden snellere communicatievormen door de uitvinding van de elektrische telegraaf (1843) en de telefoon (1876). Ook de voorzieningen voor deze nieuwe communicatiemiddelen werden al snel door de staat beheerd.
Vanaf het eind van de 19de eeuw werden in de grote steden de centrale voorzieningen voor post, telegrafie en telefonie zoveel mogelijk geconcentreerd, zo ook in Nijmegen. In 1891 richtte men het eeuwenoude herenhuis Lange Hezelstraat 14-16 in als hoofdpostkantoor. Het telegraafkantoor, dat sinds 1855 in een kamer in het Waaggebouw was gevestigd, kwam in een aangrenzend nieuw gebouw op het achtererf te zitten.
Het post- en telegraafkantoor bleek al snel te klein en daarom werd in 1908 in opdracht van het Rijk een compleet nieuw kantoor gebouwd op de hoek van de Van Schevichavenstraat en Van Broeckhuysenstraat. Rijksbouwmeester C.H. Peters leverde het ontwerp, zoals hij dat voor vele tientallen postkantoren in den lande deed – onder andere in Arnhem, Amsterdam, Deventer en Groningen. Eerder had hij ook het Nijmeegse stationsgebouw ontworpen. Peters’ vermaarde ‘postkantorengotiek’ kwam ook in het Nijmeegse postkantoor duidelijk naar voren. Kenmerkend zijn de kruisvensters, de boognissen boven de vensters, de topgevels, de vele speklagen en het metselwerk met meerdere kleuren. Opvallend zijn ook de versierde muurankers. In december 1908 vond de opening plaats.
In de loop der jaren werd het een en ander aan het grootse complex versleuteld. In 1935 viel de directeurswoning onder de slopershamer, later verdwenen de grote dakkapellen en een klokkentorentje op de binnenplaats. De gevel aan de Van Broeckhuysenstraat werd na de Tweede Wereldoorlog in dezelfde stijl verlengd.
Het hoofdpostkantoor is eind 2006 uit het gebouw aan de Van Schevichavenstraat vertrokken, waarna het gemeentelijk monument werd verbouwd tot woon-winkelcomplex. Aan de achterzijde vond een uitbreiding plaats.

 

01-2005_0422Nijm0045.jpg 02-2005_0422Nijm0038.jpg 03-DSC02204.jpg 04-DSC02198.jpg 05-DSC02199.jpg
06-DSC02200.jpg 07-2005_0422Nijm0042.jpg 08-DSC02196.jpg 09-DSC02197.jpg 10-DSC02195.jpg
11-DSC02194.jpg 12-DSC02193.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: