Het ‘Poortwachtershuys’:

Dit pand staat aan een van de hoofdwegen in de middeleeuwse stad, direct tegen de oude stadsmuur aan en heeft een voor wachthuisjes kenmerkende gevel met classicistische trekken. Genoeg redenen om aan te nemen dat dit een poortwachtershuis is geweest, zo dacht de naamgever van het restaurant dat gevestigd is op Kelfkensbos 57. Toch is het uit circa 1665 daterende pand geen poortwachterswoning geweest, maar een gedeelte van een oorspronkelijk veel groter koetshuis.
In de tweede helft van de 17de eeuw verrees aan de noordzijde van het Kelfkensbos een statig herenhuis voor Sweder van Boetselaer, heer tot Loenen. Het classicistische huis had een diepe tuin, die helemaal doorliep tot aan de St. Jorisstraat. Achter in de tuin verrees een breed U-vormig koetshuis in dezelfde stijl, bestaande uit een stal, een inrijpoort en een koetsierswoning. Aan de tuinzijde werd de gevel verticaal geleed door inspringende muurvlakken, de gevel aan de straatzijde was soberder en bestond uit een vooruitspringend middengedeelte met inrijpoort en hooiluik.
Het classicistische hoofdhuis werd in de loop der eeuwen bewoond door verschillende rijke kooplui, zoals de familie Van Leeuwen, baron Van Neukirchen-Nievenheim en vanaf 1875 baksteenfabrikant Robert Janssen. Hooggeplaatste figuren als Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon, de Russische tsaar Alexander de Grote en de koningen Willem I en II waren er te gast. Helaas werd het pand in september 1944 totaal verwoest.
Het koetshuis kwam gehavend uit de strijd maar stond als een van de weinige bouwwerken in de straat nog overeind. Toch werd het grootste deel in de jaren ‘50 afgebroken. Het overgebleven en verwaarloosde oostelijke gedeelte werd in 1976 sterk gerestaureerd, waarbij de vensters op de begane grond opnieuw werden aangebracht. Een gevelsteentje met de inscriptie S.P.Q.N. (Senatus Populusque Noviomag(ens)i(s), ofwel: de senaat en het volk van Nijmegen) herinnert aan de restauratie.
In de tuingevel zit een gevelsteen die herinnert aan de nog recentere geschiedenis van het pand. Dit kunstwerkje van Paul de Swaaf is ingemetseld in 1992 ter gelegenheid van het 12½ -jarig bestaan van restaurant ‘t Poortwachtershuys. De afbeelding toont de heer Swinkels, ‘animator en beste gast van het restaurant’.

 

DSC03666.JPG DSC03669.JPG DSC03671.JPG DSC03672.JPG P0001314.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: