Politiepost Koninginnelaan:

Burenruzies, openbare dronkenschap, landloperij, inbraak, overvallen, moord… Helaas is het van alle tijden. Ook in het Nijmegen van 1900. Verspreid over de stad bouwde de gemeente toen enkele politieposten, vanwaar de wijkagent de buurt in de gaten hield en waarin hij eventueel enkele arrestanten tijdelijk kon opsluiten. Deze fraai ogende gebouwtjes stonden op de hoek Daalseweg-Daalsedwarsweg en aan de Sloetstraat. Drie jaar later volgde, in een andere uitvoering, de bouw van twee politieposten met beheerderswoning op de hoek Graafseweg-Weg door Jonkerbos (nu: Muntmeesterlaan) en op de hoek Koninginnelaan-Nieuwe Nonnendaalseweg.
De post aan de Koninginnelaan onderging in 1949 een ware gedaanteverwisseling: ter rechterzijde werd een geknikte vleugel met garage aangebouwd, terwijl van het oorspronkelijke pand deuren en ramen werden gewijzigd en de hoge stenen dakkapellen verdwenen. Het pand deed nog tot in de jaren ’80 dienst als politiebureau, tegenwoordig biedt het onderdak aan de Stichting Turkse Ouderen Nijmegen.
Hoe ging het de andere politieposten af? Het bureautje aan de Daalseweg werd rond 1954 afgebroken en hetzelfde overkwam de post Graafseweg 475 in 1975. Sloetstraat 14 werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw ingrijpend verbouwd en uitgebreid en bestaat nog steeds.

 

DSC06083.jpg DSC06085.jpg DSC06086.jpg DSC06087.jpg DSC06088.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: