Pastorie St. Canisiuskerk:

Volgens goed gebruik staat in de directe omgeving van een kerk de pastorie, de woning van de pastoor of de pastor al naar gelang het een katholieke of protestantse kerk betreft. De pastorie van de St. Canisiuskerk (vr de heiligverklaring van Petrus Canisius in 1925 St. Ignatiuskerk geheten) verrees in 1894 tegelijk met en pal naast de kerk aan de Molenstraat. Beide waren een ontwerp van Nicolaas Molenaar, die enkele jaren later het Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg zou tekenen. Kerk en pastorie werden gebouwd in een combinatie van de neogotiek (spitsbogen, klavervormige versieringen boven de vensters) en neorenaissance (horizontale witte banden in de muur, radiaal geplaatste witte blokken boven deuren en vensters, dakkapellen).
De markante kerk van Molenaar, met twee hoge torens en een rijk gedecoreerd portaal, verving de middeleeuwse Regulierenkerk, die achter de bebouwing was gelegen en alleen via een onopvallende doorgang te bereiken was. Van de oude Regulierenkerk liggen nog enkele fragmenten in de tuin van de pastorie.
Op 22 februari 1944 werd de voorzijde van de St. Canisiuskerk grotendeels verwoest, de pastorie bleef echter vrijwel ongeschonden. In de jaren 1958-1960 kreeg de kerk een moderne voorgevel met een enkele toren, waardoor de stilistische samenhang met de pastorie verbroken werd. Nog enige tijd bleef de pastorie door de pastoor bewoond, maar tegenwoordig is er een kledingzaak op de begane grond en kamerverhuur op de verdiepingen.

01-DSC03570.jpg DSC03564.jpg DSC03565.jpg DSC03566.jpg DSC03567.jpg
DSC03568.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: