De Nederlandsche Bank:

De Nederlandsche Bank werd in 1814 opgericht door koning Willem I om de in het slop geraakte economie weer op te krikken. Het kantoor van de bank stond in Amsterdam. Pas een halve eeuw later openden elders in den lande agentschappen. Toen in de tweede helft van de 19de eeuw steeds meer handelsbanken het licht zagen, ontwikkelde de Nederlandsche Bank zich tot hoofdbank, waar kleinere banken geld konden lenen.
Sinds 1865 had de bank in Nijmegen een correspondent: de firma A. Noorduyn & Zonen, aanvankelijk gevestigd op Korte Brouwerstraat 9 en vanaf 1872 aan de Oude Haven 88. In 1892 kocht de Nederlandsche Bank zelf een pand aan op de hoek van de Stikke Hezelstraat en de Augustijnenstraat. Aan het begin van de vorige eeuw bleek het pand te klein geworden en besloot de bank zich te vestigen in het nieuwe financiële hart van de stad: het Mariënburg. In een kromming van de straat verrees in 1910 dit opvallende gebouw van de hand van Abraham Salm, een bekende architect uit Amsterdam en bovendien huisarchitect van de Nederlandsche Bank. Het beeldhouwwerk komt van G. van Eemsbergen.
Het witte pand werd gebouwd in een combinatie van neorenaissance en neobarok, waardoor het enigszins ‘Duits’ aandoet. De gedecoreerde klokgevels springen meteen in het oog, maar wie aandachtig kijkt ziet boven de begane grond de koppen van Mercurius, de Romeindse god van de handel. Aan weerszijden van de erker boven de ingang zijn de wapens van Nijmegen en Gelderland aangebracht. Ter vergroting van de brandveiligheid kreeg de bank een constructie van gewapend beton – iets dat in het begin van de vorige eeuw nog vrij uitzonderlijk was. Ook de muren, vloeren en delen van het dak zijn van beton. In de kelder bevond zich de kluis.
In september 1944 werd de betonconstructie van het bankgebouw zwaar op de proef gesteld. Kort na de bevrijding ontplofte vlak voor de deur een geallieerd munitietransport. Terwijl het bankgebouw aan de overzijde van de straat geheel in puin lag, stond de Nederlandsche Bank nog overeind. Van binnen was het pand echter helemaal uitgebrand. Een provisorische reparatie was in eind 1945 voltooid.
Een kleine drie jaar later werd de Nederlandse Bank genationaliseerd en verdwenen de filialen. Het gebouw aan het Mariënburg kwam in handen van De Spaarbank. A. van der Kloot herstelde het pand in 1954. Daarbij kreeg het onder andere een geheel nieuw dak en een nieuw torentje. Op de rechter klokgevel verscheen het logo van De Spaarbank, een bij op een honingraat.
Door een fusie met de Geldersche Spaarbank ‘Nijmegen’ ontstond in 1970 de Bondsspaarbank Nijmegen. Uit die tijd stammen de spaarpotten op deze website. In 1999 sloot de bank zijn deuren, het pand is nog steeds een kantoorgebouw.

 

01-DSC03477.jpg 02-DSC03479.jpg 03-DSC03481.jpg 04-DSC03478.jpg 05-DSC03475.jpg
06-DSC03476.jpg 07-DSC03482.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.