Burgemeesterswoning aan de Nassausingel:

Na de sloop van de vestingwerken begon in 1880 de aanleg van singels rondom de middeleeuwse stad. Deze brede singels leenden zich uitstekend voor de bouw van statige vrijstaande stadsvilla’s. De eerste villa’s verrezen nog hetzelfde jaar aan de Van Schaeck Mathonsingel (toen nog Stationsweg geheten) en aan de Nassausingel. Ze werden betrokken door de meest voorname mensen van de stad, zoals artsen, notarissen en advocaten.
Toenmalig burgemeester P.C. Bijleveld nam zijn intrek in de blokvormige villa Nassausingel 2. Die was in 1880-1881 gebouwd naar een ontwerp van architect en stedenbouwkundige L.A. (Bert) Brouwer. Het pand is in eclectische stijl gebouwd en aan de buitenzijde overdadig voorzien van stucversieringen. Let bijvoorbeeld op de gepleisterde driezijdige uitbouw aan de voorzijde, de gestucte blokken op de hoeken (zogenoemde hoekkettingen), geprofileerde lijsten rondom de vensters en horizontale uitspringende banden (cordonlijsten). Verder was het dak bekroond met fraaie dakkapellen en gaven bijna alle vensters op de eerste verdieping toegang tot een balkon. Dakkapellen en balkons zijn in de loop der tijd allemaal verdwenen.
Nassausingel 2 was een van de eerste panden in Nijmegen met een telefoonaansluiting: die kreeg het al tijdens de bouw. De burgemeester kon zo direct contact houden met het politiebureau in het Waaggebouw, de politiepost op de Burchtstraat, de gasfabriek en het waterleidingbedrijf.
Van 1913 tot 1977 diende de voormalige burgemeesterswoning als hoofdkantoor van baksteenproducent Terwindt en Arntz. Daarna bleef het statige pand zijn kantoorbestemming houden en nu zit er een uitzendbureau.

Klik hier voor een boedelinventaris van het pand, ons opgestuurd door Robert Spanings.

 

01-DSC01283.jpg 02-DSC01279.jpg 03-Hylke330077.jpg 04-DSC01278.jpg 05-Hylke330076.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: