Hogere Burgerschool voor Meisjes:

De gemeentelijke hogere burgerschool (hbs) werd ingevoerd in 1863 en is de voorloper van de huidige havo en het vwo. In Nijmegen was de hbs vanaf 1899 gevestigd in een statig gebouw op de hoek van de Kronenburgersingel en de Stieltjesstraat. Het onderwijs op deze school was oorspronkelijk voorbehouden aan jongens, meisjes werden pas vanaf 1906 toegelaten. Uit de opening van een speciale hbs voor meisjes in 1922 bleek wel dat de tijd nog niet rijp werd geacht voor gemengd onderwijs.
Het forse bakstenen schoolgebouw aan het Julianaplein werd ontworpen door Gemeentewerken en verrees in sobere expressionistische stijl. Het brede pand heeft twee korte zijvleugels en een binnenplaats aan de achterzijde, toegankelijk via een doorgang aan de Bijleveldingel. Aan de overzijde van die straat stond de handelsschool, de latere hbs-a.
Van 1971 tot 1987 was het pand van de Stedelijke Scholengemeenschap, daarna heeft het gebouw diverse gebruikers gehad waaronder de Marga Klompé Stichting, de afdeling Mode en Kleding van het Nijmeegs Instituut voor Beroepsonderwijs en Lux. Sinds het begin van deze eeuw draagt het pand de naam OPUS en is het een verzamelgebouw voor een aantal welzijnsorganisaties.

 

01-DSC01301.jpg 02-DSC01302.jpg 03-DSC01304.jpg 04-DSC01303.jpg 05-DSC01305.jpg
06-DSC01306.jpg 07-DSC01308.jpg 08-DSC01312.jpg 09-DSC01309.jpg 10-DSC01315.jpg

terug

Reactie 1:

Gerrit Jansen, 14-10-2021: De meisjes-hbs op de Wedren wordt verbouwd, vandaag in de Gelderlander.
Als leerling-timmerman van 15 jaar oud heb ik voor / met aannemingsbedrijf A. de Witt uit Beek nog aan dit gebouw gewerkt tijdens de aanleg van een nieuwe verwarming in dit gebouw.
Oa in de verwarmingskelder een betontrap en een ketelfundatie. Daarna geholpen met de metselaars bij het bouwen van de nieuwe schoorsteen dwars door de toiletruimten van de diverse verdiepingen.
Het later schoonmaken van deze granietvloeren. Er was flink met specie gemorst tijdens het metselen. Maar ik had bouwkunde geleerd op de UTS toen nog op de Weurtseweg: granietvloeren kun je schoonkrijgen met zoutzuur.
Het dichten van de gaten in alle granietvloeren waar cv-leidingen doorheen kwamen.
Het graniet werd weer gerepareerd door granietwerkers van .. (ben effe de naam kwijt) uit de van Peltlaan.
De nieuwe cv werd niet door Kropman aangelegd maar door .. (naam kwijt, uit richting Hatert).
En als sluitstuk kon ik in mijn eentje de hele zolderruimte beleggen met rollen glaswol.
Verschrikkelijk wat een klus.
Dat moet in 1958 zijn geweest.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: