Mariken van Nieumeghen

 

Dit bronzen beeldje - Mariken van Nieumeghen voorstellend - staat sinds 1956 op de Grote Markt en is van de hand van Vera Tummers-Van Hasselt. Het 'waargebeurde en zeer wonderlijke verhaal van Mariken van Nieumeghen, die zeven jaar met de Duivel samenwoonde', waarschijnlijk geschreven tussen 1485 en 1510, gaat over de jonge vrouw Mariken, die voor haar oom boodschappen moest doen in Nijmegen. Als ze de boodschappen heeft gedaan, is het al te laat om nog naar huis te gaan. Bij haar tante is ze niet welkom, en verdrietig loopt ze de stad uit. Daar komt ze de Duivel tegen, die zich als Moenen voorstelt. Moenen haalt Mariken over met hem mee te gaan naar Antwerpen. Daar leiden ze jarenlang een zeer losbandig leven. 'Emmeken' - zo heet Mariken inmiddels - wil dan haar familie wel weer eens terugzien. Samen gaan Emmeken en Moenen naar Nijmegen. Daar aangekomen ziet Emmeken een wagenspel, waarin duidelijk wordt gemaakt dat iedereen vergeving van God kan krijgen voor zijn of haar zonden. Tijdens het bekijken van dit spel komt Emmeken tot inkeer. Moenen, die dit ziet gebeuren, probeert Emmeken daarop te vermoorden door haar van hoog in de lucht naar beneden te laten vallen. Emmeken blijft echter leven. Ze probeert overal vergiffenis te vragen voor haar grote zonden. Moenen probeert haar ondertussen alsnog te vermoorden, maar dat lukt niet.
Volgens de paus zijn Emmekens zonden pas vergeven als de drie ringen, die zij aan haar armen en hals moet dragen, vanzelf - door toedoen van God - af zullen vallen. 
Op een ochtend wordt Emmeken, die in een klooster is getrokken, wakker en merkt ze op dat de ringen zijn afgevallen. God heeft haar vergeven!
Lange tijd stond het beeldje van Mariken voor een terras aan de noordzijde van de Grote Markt. Na een reconstructie van het plein in het voorjaar van 2001 is het beeldje verplaatst naar een plek vlak voor de Kerkboog. Op de nieuwe sokkel staan twee regels uit het verhaal:

Comt nu tot mi ende helpt mi beclaghen,
God of die duvel, tes mi alleleens.

Dit zegt Mariken als ze Nijmegen heeft verlaten en huilend onder een bosje gaat zitten, omdat ze door haar tante is weggestuurd en nu nergens kan overnachten. De duivel hoort de hulpkreet en weet Mariken voor zich te winnen.

 

001P0001301.jpg 002DSC03993.jpg 003PICT0871.jpg 004P0002015.jpg 005P0001400.jpg
006DSC03996.jpg 007PICT0013.jpg 008P0001303.jpg

terug

Reactie 1:

Andre Kersten, 21-06-2014: Op de middelbare scholen in Nijmegen werden boekjes van Mariken van Nieumeghen behandeld, herschreven en bewerkt door de literator dr. Gerard P.M. Knuvelder (1902-1982), haalde 17 drukken.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.