Lange Hezelstraat 14-16

Oorspronkelijk stond op deze plaats een dubbel woonhuis. Omstreeks 1780 kreeg het pand zijn huidige voorgevel. De voordeur, met hardstenen omlijsting, bevond zich waarschijnlijk in het midden, onder het omlijste raam. Later werd deze ingang - inclusief omlijsting - verplaatst naar uiterst links. Vlak boven de moderne winkelpui is nog aan het metselwerk te zien waar een deel van de omlijsting heeft gezeten.

In 1891 werd in het pand het postkantoor gevestigd. Er vond een uitbreiding plaats aan de achterzijde en aan de Begijnenstraat kwamen een bijbehorend telegraafkantoor en een poort, waar de post werd binnengebracht. Laatstgenoemde gebouwen, van de hand van architect Eijsvogel, bestaan nog. In het oude herenhuis woonde de directeur en bevond zich het kantoor. In 1909 werd het post- en telegraafkantoor verplaatst naar het nieuwe gebouw aan de Van Schevichavenstraat.

In de supermarkt, die nu in het herenhuis zit, zijn nog enkele zuiltjes uit de 19de eeuw te zien.

Boven de winkelpui, onder het tweede venster van links, is een steen ingemetseld met de tekst:

Willem Leonard
Pieter Arnold
Molengraaff
is hier geboren
op 10 mei 1858

De steen werd in 1932 aangebracht en bij de verbouwing tot supermarkt verplaatst naar zijn huidige plek. W. Molengraaff was hoogleraar handelsrecht en burgerlijke rechtsbevordering in Utrecht.

 

DSC01979.jpg DSC01980.jpg DSC01982.jpg DSC01983.jpg DSC01984.jpg
DSC01985.jpg

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: