C.A.P. Ivensbank in het Hunnerpark:

Achter in het Hunnerpark staat de C.A.P. Ivensbank, ontworpen door architect Charles Estourgie. De bank is genoemd naar fotograaf en vader van de wereldberoemde cineast Joris Ivens, C.A.P. Ivens. Hij had op de hoek van de Lange Brouwerstraat en de Priemstraat een winkel in fotografieartikelen. Al vanaf 1905 ijverde hij voor de bouw van een verkeersbrug over de Waal. Op de bank, die werd gebouwd in het jaar waarin de Waalbrug gereed kwam (1936), staat dan ook: 'Hulde aan den onvermoeiden strijder voor de Waaloverbrugging'.
Aan de uiteinden van de bank zijn in graniet de jaartallen 1905 en 1936 uitgehouwen. 1905 verwijst hier naar het jaar waarin de 'Burgerijcommissie voor de Waaloverbrugging' werd opgericht, 1936 - zoals gezegd - naar het jaar van voltooiing van de brug. In de stenen rugleuning is tenslotte een gestileerd stadswapen in natuursteen uitgehouwen.

 

DSC04824.JPG DSC04828.JPG P0003706.JPG P0003836.JPG

 

Reactie 1:

Piet Thijssen: De C.A.P. Ivensbank in het Hunnerpark is niet gemaakt van baksteen en graniet, maar van baksteen en rode zandsteen. Daarin zijn de tekst en het wapen uitgehouwen.

terug naar Beelden/straatmeubilair terug naar Rijksmonumenten

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: