Villa Key:

Nijmegen breidde zich na de afbraak van de stadsmuren in de eerste instantie vooral uit naar het zuiden en het oosten. Daar legde men volgens een zorgvuldig opgezet plan singels, pleinen en straten aan waaraan – ook volgens een bepaalde ordening – villa’s en herenhuizen, middenstandswoningen en arbeiderswoningen verrezen. In Bottendaal en Altrade wisselden woningen en fabrieken elkaar af. De in 1875-1879 aangelegde spoordijk ten westen van de oude stad vormde een grote barrière voor uitbreidingen in westelijke richting. Aan deze zijde ontwikkelde de stad zich dan ook minder georganiseerd: tussen de villa’s aan Voorstadslaan en Weurtseweg bouwden fabrikanten op diepe percelen hun fabrieken, waarnaast aan smalle doodlopende stegen armoedige woninkjes voor de fabrieksarbeiders kwamen te staan.
Hoewel inmiddels de meeste bedrijvigheid is verdwenen, ademt deze stadswijk (De Biezen) nog de sfeer van nijverheid uit en is het ietwat rommelige karakter een van de charmes van de wijk. Hier en daar staan nog oude fabrieken overeind, maar soms zijn er ook indirecte verwijzingen naar het industriële verleden.
Zoals de opvallende ‘villa Key’ aan Flavus, een zijstraat van de Weurtseweg. Deze fabrikantenvilla verrees in 1917-1918 op het terrein van de houthandel Key. Voor het ontwerp van de villa tekende J.C. Hermans, die vijf jaar later enkele honderden woningen in het nabijgelegen Waterkwartier zou ontwerpen.
Tientallen jaren was de villa omringd door loodsen van houthandel Key. Deze houthandel was in 1881 opgericht door de Hilversummer Jacob Key en kwam in 1923 in handen van diens zoon Gerrit. Het bedrijf aan de Weurtseweg was een van de vele vestigingen die de firma in den lande had geopend: naast het hoofdkantoor te Amsterdam waren er onder andere filialen in Den Haag, Tilburg en Velp.
In 1931 veranderde de bedrijfsnaam in NV Houthandel v.h. G. Key, waarna de fabriek nog tot in de jaren ’80 bleef bestaan. In de jaren ’90 gingen alle gebouwen tegen de vlakte, met uitzondering van de villa. Op het terrein bouwde architectenbureau UN Studio rond 1998 een woonwijkje met straatnamen, vernoemd naar enkele prominente Bataven. De villa kreeg een kantoorfunctie.

DSC05276.jpg DSC05277.jpg DSC05279.jpg DSC05280.jpg DSC05282.jpg
DSC05283.jpg DSC05286.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: