HaskoningCat

Het Estelgebouw:

Midden jaren ’70 was staalconcern Estel – juist ontstaan uit een fusie van Hoogovens te Velsen en Hoesch uit Dortmund – op zoek naar een nieuwe plek voor het hoofdkantoor. Het werd Nijmegen, geografisch gezien tussen de twee fabrieken in gelegen. In Nijmegen viel het oog op een kale vlakte tussen de Batavierenweg en de Barbarossastraat. Tot kort voor de bevrijding van Nijmegen in september 1944 hadden hier eind-19de-eeuwse villa’s gestaan, maar die gingen in het oorlogsgeweld allemaal verloren.
De van oorsprong Hongaarse architect Alexander Bodon ontwierp voor Estel een kantoorgebouw met kruisvormige plattegrond en volledig opgebouwd uit beton, glas en – natuurlijk – staal. Naar boven toe liet Bodon het gebouw verspringen, zodat het als het ware een verlengstuk werd van de steile helling waarbij het was gebouwd. De terrasvormen lijken geïnspireerd door de sawah’s in Indonesië, een land dat de architect had bezocht enige tijd vóórdat hij deze opdracht had gekregen.
De begane grond van het kantoorgebouw bleef zoveel mogelijk open, zodat er vanaf de Barbarossastraat enig doorzicht zou blijven op de weidse Ooijpolder. Betonnen Stalen kolommen op de begane grond dragen telkens een vierkant kruis, waarop kleinere stalen kolommen rusten, die op hun beurt de liggers van de verdiepingen dragen. Dankzij deze constructie dragen de gevels geen gewicht en konden deze grotendeels uit glas worden opgetrokken. Het glas kreeg een koperkleurige tint en is zonwerend en isolerend. De verdiepte tuin is van de hand van Mien Ruys.
In 1976 was het gebouw voltooid. Nadat Estel in de jaren ’80 uiteen was gevallen, hield de provincie Gelderland er een tijd kantoor en in 1990 nam Nijmeegse ingenieurs- en architectenbureau Royal Haskoning het markante kantoorgebouw in gebruik. Dat bedrijf groeide snel en inmiddels werken ruim 600 mensen in het gebouw dat oorspronkelijk voor slechts 350 medewerkers was bedoeld!
Het kantoorgebouw werd in 2003 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en was daarmee het jongste monument van de stad.
Eind 2014 vertrok Haskoning naar FiftyTwo Degrees en daarna startte een verbouwing van het complex tot luxe appartementen.
 

01DSC03624.jpg 02DSC5622.jpg 03DSC03628.jpg 04DSC02574.jpg 05DSC03625.jpg
06DSC03591.jpg 07DSC03631.jpg 08DSC5647.jpg 09DSC03593.jpg 10DSC03622.jpg
11DSC03633.jpg 12DSC03635.jpg 13DSC03596.jpg 14DSC03640.jpg 15DSC03597.jpg
16DSC03598.jpg 17DSC03600.jpg 18DSC5825.jpg 19DSC5814.jpg 20DSC5820.jpg
21DSC5811.jpg 22DSC5813.jpg 23DSC5808.jpg 24DSC5810.jpg 25DSC5815.jpg
26DSC5823.jpg 27DSC5819.jpg 28DSC5830.jpg 29DSC5818.jpg 30DSC5816.jpg
31DSC5833.jpg 32DSC5836.jpg 33DSC5839.jpg 34DSC5841.jpg 35DSC5842.jpg
36DSC5843.jpg 37DSC5844.jpg 38DSC5845.jpg

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Gerrit Jansen, 10-04-2016: U mag hier rustig bekend maken dat een Nijmeegse aannemer het betonnen skelet heeft gebouwd. Fundatie en de twee grote parkeerkelders en niet te vergeten aan de walkant een betonnenscheidingswand. Inderdaad het was GJ Tiemstra BV.
De grote staalconstructie werd geleverd en gemonteerd door de fa Nelis uit Uitgeest

Ook zaterdags werd er gewerkt door ons, en toen was het raak>> we vonden een stuk of 8 Romeinse mannetjes van ongeveer 1,30m lang een halve meter onder het maaiveld, afgedekt door een plak blauwe klei en omzoomd door een rij dikke stenen.
Daarnaast hadden we al schuttersputjes gevonden uit WO2 en enkele nog met een handgranaat, maar deze putten waren alle gevuld met zwarte grond.

Het was voor ons bedrijf een flinke bouwput.
Het werd gebouwd in opdracht van Estel, een combinatie van Hoogovens met een duits bedrijf.
Het betonstaalwerk was natuurlijk ook van hoogovens.

Redactie: Wat waren dat voor 'Romeinse mannetjes van ongeveer 1,30' ? Dat lijkt nogal kort voor een volwassen skelet. Of waren het beelden?
Gerrit: Geen beelden, het waren vijf (geen acht) skeletten van Romeinse soldaten. Het waren soldaten voor de Romeinen, de archeologen vertelden mij toen dat het een speciaal gekweekt ras was om te vechten.
Zaterdagsmorgens waren we aan het graven, voor schuttersputjes waren we beducht en ineens die plak blauwe klei met de grote keien erom heen. En er staken ook nog een paar botjes uit de zijkant van de kuil, maar dat lag al in het grondsoort in de Ooy.
's Maandags was het poppenkast: de archeologen kwamen erbij, mijn hoofduitvoerder, het bouwtoezicht en nog meer. Het stukje terrein werd afgezet en de archeologen gingen aan het werk, met lepel, kwastje, stoffertje en een man maakte foto's. Uiteindelijk lag alles bloot en werd elk botje in een plastic genummerde zak gedaan.
Deze grap duurde ongeveer 6 weken. Scheen de Zon volop, werd er niet gewerkt. Regende het werd er niet gewerkt maar werd de vondst afgedekt.
In het hele begin toen de grote bouwput werd uitgegraven vonden we twee grote amphoren, terplaatse waar later de liftschachten zouden worden gebouwd.

De tekst en het fotootje heb ik ergens geleend, ik weet niet meer waar, kan zijn bij de Gelderlander of bij de aannemer die nu aan de verbouw bezig is.
Gr Gerrit
Reactie 2:

Johnny Meuleman, 10-04-2016: Jammer dat er geen foto geplaatst is van het (nood)gebouw waar Estel voorheen in zat in de zelfde straat.
Bij RAN fotonummer F12389 vindt u een exemplaar daarvan:

In 1976 heb ik eigenhandig dit gebouw afgebroken met een hele ploeg, en dit gebouw is toen naar Freiburg (D) verhuist. Die afbraak heeft enkele weken geduurt en daar heb ik toen een leuke cent mee verdiend als 17 jarige.
Reactie 3:

Gerrit Jansen, 16-05-2016: Correctie:
Alle kolommen vanaf de begane grond naar boven zijn van staal.
Alle kolommen onder de begane grond zijn van beton.
Het gebouw heeft ook een Europese staalprijs gekregen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: