Groenestraat 210: Agnes Reiniera Fröbelschool

Deze in 1920 gebouwde kleuterschool, ontworpen door J. Vingerhoets en C.N. Hoogterp, werd gebouwd in opdracht van de jonkheer Rutgers van Rozenburg, wiens vrouw twee jaar eerder twee dochters had gekregen: Agnes en Reiniera.
Het schoolgebouw is zeer opvallend door zijn geheel symmetrisch opbouw, door het grote contrast tussen de witgeschilderde stenen en de rode pannendaken en door zijn vrije ligging, op enige afstand van de straat. In 1960 werd het gebouw verbouwd door F.M. Oswald.

 

DSC02522.jpg DSC02523.jpg DSC02525.jpg DSC02528.jpg DSC02847.jpg

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina
Reactie 1:

Rob Essers, 29-12-2018: De voormalige KLEUTERSCHOOL uit 1920 is op 22 april 2002 ingeschreven in het rijksmonumentenregister. "De school is ontworpen door de architecten F.J.G. Vingerhoets en C.N. Hoogterp in een door het baksteenexpressionisme beïnvloede bouwstijl. De uit België afkomstige Vingerhoets was in 1914 een kunststeenfabriek aan de Dorpstraat in Hees begonnen." (bron: https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/522994#).

C.N. Hoogterp is een verschrijving. Het betreft hier ingenieur Cornelis Adrianus Hoogterp (Leeuwarden 17 oktober 1893 – Amsterdam 1 juni 1962), die in of omstreeks 1921 op het adres Dorpstraat 3 in Hees (villa Klambir Lima) woonde.

In de omschrijving van het rijksmonument staat onder meer: "De luifels boven de ingangen, die zich over een groot deel van de breedte van de voorgevels van de vleugels voortzetten, zijn vervaardigd van een oranje kunststeen, vervaardigd bij de Nijmeegse kunststeenfabriek Vingerhoets. De kolom heeft een hoog basement, eveneens vervaardigd van kunststeen. Het basement bevat een tekst die luidt: 'Charitate et Industria / Agnes en Reiniera Rutgers van Rozenburg / 3.9.1920'.
Links onder staat de tekst: 'Vingerhoets / en / Hoogterp / architecten'."

Is de oranje kunststeen van het rijksmonument wit geschilderd?
Op foto's heb ik tot nu toe alleen het eerste deel van bovengenoemde tekst aangetroffen; zie https://www.noviomagus.nl/Vrij/Groenestraat210/cwdata/DSC02847.html. Waar vind ik een een foto met de tekst 'Vingerhoets / en / Hoogterp / architecten'?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: