GoffertCat

Het Goffertpark:

In 1935, midden in de crisistijd, werd ten zuidwesten van Nijmegen begonnen met een groots infrastructureel project: de aanleg van een 65 hectare tellend stadspark met onder meer een grote speelweide, een stadion en een openluchttheater.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden in verschillende Duitse en Engelse steden grote 'volksparken' aangelegd, waar stadsbewoners zich konden ontspannen en recreren. Men vond er grote ligweiden waar grootschalige evenementen konden worden gehouden, educatieve tuinen en bossen. De parken fungeerden tevens als groene longen van de vaak snel groeiende steden.
Toenmalig burgemeester J.A.H. Steinweg moet ook zoiets voor ogen hebben gehad, toen hij in 1932 het plan voor de aanleg van een stadspark in Nijmegen lanceerde. De uitwerking ervan vertrouwde hij toe aan stedenbouwkundig ingenieur A. Siebers, die op dat moment was belast met het maken van een uitbreidingsplan voor de stad. De locatie van het park had de gemeente al op het oog: een stuk bouwland met wat bos, gelegen tussen de Hatertsche Veldweg (nu Muntweg), Wezenlaan en het Jonkerbosch. De gemeente had deze grond al eerder aangekocht.
Voor de financiering had burgemeester Steinweg al zijn pijlen gericht op Den Haag. Om de enorme werkloosheid enigszins aan te pakken, verleende het Rijk in de crisistijd namelijk subsidies aan grote infrastructurele projecten die werden uitgevoerd door werklozen - de zogenaamde werkverschaffingsprojecten. Steinweg, die subsidiring van het Rijk als voorwaarde stelde voor de uitvoering van het stadspark, voerde onderhandelingen met de minister van Sociale Zaken, J.R. Slotemaker de Brune en in november 1934 zegde deze de rijkssubsidie toe. De aanleg kon beginnen.
Inmiddels hadden de heren J.H. Schmidt en D. Monshouwer, beiden in dienst van de gemeente, het uiteindelijke ontwerp voor het park in landschapsstijl gemaakt, zich baserend op de uitgewerkte plannen van Siebers.

Dat het project werd betaald uit de werkverschaffingspot impliceerde onder andere dat er bij de aanleg van het park geen gebruik mocht worden gemaakt van graafmachines. Alles moest met de hand gebeuren: van het opwerpen van heuveltjes en het graven van de beruchte 'bloedkuul' tot de bouw van het stadion n deze zes meter diepe kuil.
Vier en een half jaar lang werd door 163 man per week hard gewerkt voor een schamel loon. In de zomer van 1939 was het stadspark 'De Goffert' dan eindelijk gereed en op 9 juli van dat jaar werd het door Prins Bernhard geopend.
De naam van het stadspark is afkomstig van een eeuwenoude boerderij, die nabij de huidige Goffertboerderij stond. De boerderij was vernoemd naar een man die hier rond 1740 woonde en die door mensen uit de omgeving 'den goffert' werd genoemd: een grote, dikke man. Opmerkelijk genoeg moest de boerderij in de jaren '30 wijken voor het park.

De Goffert kreeg een grote verscheidenheid aan recreatieve voorzieningen. Ten eerste is er een grote speelweide, die voor uiteenlopende doeleinden wordt gebruikt. Regelmatig stijgen hier luchtballonnen op of worden hier popconcerten gehouden. Tina Turner, Paul Simon en The Rolling Stones zijn enkele van de grote namen die hier hebben opgetreden.
Het Goffertstadion, thuisbasis van voetbalclub NEC, was met 29.200 plaatsen een van de grootste stadions in het land. Rondom het voetbalveld, dat zes meter onder het maaiveld ligt, lagen tot in 1999 nog een atletiek- en een wielerbaan. Maar behalve voetbal-, atletiek- en wielerwedstrijden werden in het stadion ook motorcrosses en 'crazy races' gehouden. Verder vindt hier ieder jaar vr het begin van de Vierdaagse de Vlaggenparade plaats. In 1999 werd het stadion grondig verbouwd. De atletiek- en wielerbaan verdwenen, de tribunes kwamen dichter bij het voetbalveld en het aantal (zit)plaatsen werd ingekrompen naar 12.500. Naast het stadion liggen nog enkele sportvelden.
Ook het openluchttheater was een onderdeel van het stadspark. Vanaf de jaren '60 kreeg het theater regelmatig met tegenslagen te maken en is het tweemaal voor langere tijd gesloten geweest. Sinds 1994 'loopt' het openluchttheater weer en in 1999 vond een grondige opknapbeurt plaats.
Verder werden in het park een rosarium, siertuinen, een bijenstal, vogelpark, hertenkamp, kinderboerderij, schuilkoepels, een theeschenkerij en een nieuwe Goffertboerderij aangelegd. De theeschenkerij nabij het stadion werd rond 1980 afgebroken en een van de twee schuilkoepels brandde af.
In 1952 werd de Goffert uitgebreid van 65 naar 83 hectare. In dat jaar kwam het Goffertbad gereed, en werd het gebied uitgebreid met het aangrenzende 'Heidepark'.

In 1999-2000 werd het Goffertpark, dat inmiddels helemaal door stedelijke bebouwing is omringd, voor ruim tien miljoen euro opgeknapt. Het stadion werd verbouwd, het openluchttheater gerestaureerd en het park aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Een skeelerbaan, half-pipe en een 'multiplein' zijn enkele nieuwe elementen in het park. Ook werden nieuwe entrees ontworpen.

English text

 

DSC00608.JPG DSC00609.JPG DSC00610.JPG DSC00660.JPG DSC00670.JPG
DSC00709.JPG DSC00723.JPG DSC02110.jpg DSC02116.jpg DSC02119.jpg
DSC02120.jpg DSC02121.jpg DSC02122.jpg DSC02123.jpg DSC02124.jpg
P0003667.jpg P0003668.jpg P0003884.JPG P0003886.JPG P0003888.JPG
P0003889.JPG P0003894.JPG P0003896.JPG

terug

Reactie 1:

A.J. Bakker, 24-03-2014: Een prachtig park met een schitterende kinderboerderij. Op sommige plaatsen vlak bij de kinderboerderij heb ik restanten van een smalspoorbaantje gezien. Heeft dat dienst gedaan bij de aanleg van het park of was het wellicht een attractie voor kinderen? Ik ben erg benieuwd of iemand me hier iets meer over kan vertellen.
Reactie 2:

Jan Remis, 25-03-2014: Er heeft en treintje gereden bij de aanleg van het park en later een treintje voor de jeugd. Zie: weblog.hvng.nl.
Reactie 3:

Mw. Jopie Huisman, 27-03-2014: weblog.hvng.nl geeft hierover inderdaad prima informatie over. Bedankt.
Als kind en in 2010 nog met enkele kinderen, heb ik een paar ritjes met dit stoomtreintje gereden. Prachtig opgepoetst, de machinist in uniform. Er werd als vanouds aan de koperen bel getrokken en regelmatig stoom afgeblazen. Behalve aan de kant van de Wezenlaan, vanwege overlast voor enkele bewoners. Het geluid droeg een beetje ver, maar was ook nostalgisch en vertrouwd: een heuse reclame. Kort daarna was de boel weer opgeheven en verwaarloosd. Ik heb gepleit bij de restauranthouder van "De Goffertboerderij", maar helaas, er was geen machinist meer te vinden en de boel was niet langer rendabel..
Reactie 4:

Henk van den Broek, 04-04-2014: Gerrit Hofs, leraar aan de Middelbare School voor Scheepswerktuigkundigen in Nijmegen, heeft een aantal jaren het treintje onderhouden. Na zijn pensionering is hij enige tijd, tot volle tevredenheid van velen, machinist/conducteur van het treintje geweest. Dit was halverwege de jaren 80.
Reactie 5:

Mark de Groot, 21-07-2014: Rollecate was de naam van de locomotief (bouwjaar 1962), heeft inderdaad vanaf halverwege de jaren 80 vele rondjes rondom kinderboerderij "De Goffert" gereden, elke zondag bij mooi weer. Ikzelf heb dit ook jaren gedaan, onder toezicht van Gerrit.
De laatste jaren, ten tijde van Gerrit, mocht ik ook zelfstandig de loc. opstoken en als machinist/conducteur de trein met passagiers rondrijden. En de koninginnedagen waren de meest bijzondere dagen. Want i.p.v. twee rijtuigen achter de loc. gingen er drie (50 - 60 personen).

Als reactie bij A.J. Bakker: de restanten van een smalspoorbaantje is puur in functie van een attractie geweest.
bij Jan Remis: vanaf het openluchttheater, via de Goffertweide (westzijde), naar boven richting de stenen bank heeft een dieselloc een tijdlang gereden. En dat was alleen heen en weer terug. En bij de openingsrit is deze met burgemeester en wethouders bij de eerste bocht uit de rails gelopen. (Dit verhaal ken ik alleen van horen zeggen.)
Aanvulling bij Henk van den Broek: vele onderdelen van de loc. zijn vervaardigd door leerlingen (zogenaamde schoolwerkstukken).
Reactie 6:

Dick Jacobs, 20-11-2016: Medio 1975 betrokken mijn ouders het huis aan de Praetoriumstraat nr.1.
In de voortuin van dit huis bevond zich nog een buiten gebruik zijnde olietank voor de centrale verwarming.
Om deze tank te kunnen verwijderen moesten twee grote rododendrons van het grasveld boven de tank worden weggehaald. De gemeente verleende hiervoor gn vergunning maar haalde ze zlf weg om ze vervolgens in het Goffertpark te planten.
Hun redenatie was dat volwassen bomen en struiken beter bestand zijn tegen weghalen en vandalisme.
Reactie 7:

J.A. Berendrecht, 14-11-2021: Heel vreemd dat de geschiedenis van het Goffertbad niet is weergegeven waarbij vermeld zou kunnen worden welke jaren het beheer helemaal onder de Gemeente viel en van wanneer tot wanneer er een stichting het bad exploiteerde en wanneer Sportfondsen een aanvang maakte met de exploitatie.

Redactie: Op onze site is meer over het Goffertpark te vinden maar informatie over de exploitatie van het Goffertbad ontbreekt inderdaad nog. Wie kan dat aanvullen?
Reactie 8:

Paul Broekman, 26-11-2021: Over de exploitatie van het Goffertbad

De Volkskrant van 10 mei 1952:
Het Goffertbad werd op 9 mei 1952 officieel geopend door de staatssecretaris P. Muntendam in aanwezigheid van burgemeester Hustinx.
Direct na de officile plechtigheid droeg Hustinx het pand in exploitatie over aan de Stichting Zwembaden Nijmegen.
De verantwoordelijkheid van het beheer lag dus in handen van deze stichting.
Wat niet wil zeggen, dat de gemeente bij eventuele exploitatietekorten in de toekomst niet over de brug zou komen!

In het Regionaal Archief:
277. Stichting Zwembaden Nijmegen 1951-1969
1 Organisme
2 Beheer Goffertbad o.a. 2.1 Exploitatie
De inventaris van het archief is te downloaden als pdf.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: