Gereformeerde kerk:

Na de inname van de stad door Prins Maurits en zijn Staatse leger in 1591 kregen de protestanten het voor lange tijd voor het zeggen, ook al was de Nijmeegse bevolking in meerderheid katholiek. Katholieke kerken werden ingenomen en ontdaan van alle pracht en praal en katholieken mochten hun geloof niet meer publiekelijk uitoefenen. Zij moesten zich behelpen met schuilkerken in gewone herenhuizen.
Tijdens de Franse overheersing in de jaren 1794-1813 werd de vrijheid van godsdienst hersteld en moest de protestantse minderheid zich schikken in zijn nieuwe positie. Vooral in de laatste helft van de 19de eeuw bloeide het katholicisme op en verrezen overal in den lande grote katholieke kerken. De protestanten in Nijmegen behielden de St. Stevenskerk, maar verloren veel andere kerken aan de katholieken.
In 1888 liet de gereformeerde gemeente (de gereformeerden vormen de grootste stroming binnen het protestantisme) in de Begijnenstraat een nieuwe kerk bouwen. Niet al te groots en protserig, maar in de maat die aansloot bij de overige huizen in de straat en met een sobere neorenaissancegevel. Alleen aan de grote vensters in de voor- en achtergevel is het gebouw als kerk te herkennen. De kleine torenspits die bovenop de voorgevel stond, verdween nog vr de Tweede Wereldoorlog.
Het kerkje, ontworpen door B. Bouman en uitgevoerd door H.L. Esmeijer, bood plaats aan 250 gelovigen.
In 1912 betrokken de gereformeerden op de hoek Bijleveldsingel-Staringstraat een nieuwe, grotere kerk, de Noorderkerk (gesloopt in 1973). Het kerkje aan de Begijnenstraat werd daarna achtereenvolgens gebruikt als fabriek, rijwielhandel, timmerbedrijf, kunsthandel en als snookercentrum. Sinds de jaren 90 van de 20ste eeuw is het een woonhuis.
DSC04656.jpg DSC04658.jpg DSC04659.jpg DSC04660.jpg DSC04661.jpg
DSC04663.jpg DSC04667.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: