‘Hotel du Soleil’ aan de Graafseweg:

Aan de Graafseweg, nabij de hoek met de Stijn Buysstraat, staat een groot gebouw met een rijk verleden. Het werd omstreeks 1880 door de Nijmeegse bouwkundige J. Haspels Jjzn gebouwd als rij van zes herenhuizen voor de gegoede burgerij. Een van de huizen werd bewoond door F.C.D. Thieme, eigenaar van de gelijknamige boekdrukkerij.
In 1903 – het toerisme in en om de stad bloeide als nooit tevoren – werden de zes huizen bij elkaar gevoegd en verbouwd tot eersteklas restaurant en hotel met 60 kamers. Grand Hôtel du Soleil opende zijn deuren op 23 augustus van dat jaar voor het publiek. Twee jaar later werd het gebouw uitgebreid met een veranda aan de voorzijde, een garage aan de zijkant en een rijkversierde feestzaal aan de achterzijde. Oscar Leeuw tekende voor het ontwerp. De feestzaal zou later verder worden uitgebreid.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zakte het toerisme in en moest het hotel zijn deuren sluiten. Het gebouw huisvestte tijdelijk een garnizoensbureau en werd in september 1919 aangekocht door de N.V. Ant. Jurgens’ Margarinefabrieken. Nadat Jurgens tijdens de Eerste Wereldoorlog al enkele kantoren vanuit Oss had overgebracht naar het nabijgelegen Hotel Keizer Karel, werd nu ook het gebouw aan de Graafseweg ingericht als kantoor.
In 1922 kwam het pand in handen van de Staat der Nederlanden. Na enige verbouwingen werden de Rijksbelastingkantoren er ondergebracht. In een tijdperk waarin geautomatiseerde betaling nog toekomstmuziek was, kwamen Nijmegenaren een halve eeuw lang hier hun belastingen contant betalen. Intussen werd het gebouw meerdere malen uitgebreid. Maar werd het gebouw in 1922 nog geprezen om zijn licht en ruimte, in 1973 verruilde de belastingdienst het oude gebouw maar wat graag voor een nieuw kantoor aan de Stieltjesstraat. Het gewezen huizencomplex, hotel, garnizoensbureau en (belasting-)kantoor aan de Graafseweg werd een kamerverhuurbedrijf, wat het tot op de dag van vandaag nog is.
Het gebouw is aan de buitenzijde redelijk in oorspronkelijke staat bewaard gebleven, aan de binnenzijde is het echter meeerdere malen ingrijpend verbouwd. Van de toevoegingen van Oscar Leeuw uit 1905 bestaan de garage en de feestzaal nog steeds. Deze laatste heeft wel veel van zijn vroegere glans verloren doordat er kamers in zijn gebouwd.

 

DSC5941.jpg DSC5943.jpg DSC5945.jpg DSC5946.jpg DSC5948.jpg
DSC5949.jpg

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Redactie, 29-07-2018: Hierbij enkele foto's van Hotel du Soleil in Nijmegen.

Reactie 2:

Henk La Croix, 30-07-2018: Is het oude belastingkantoor ook niet in het bezit geweest van de Heer (baron) van Lamsweerde ?
Reactie 3:

Mw. Jopie Huisman, 30-07-2018: Dit gebouw is nu verbouwd tot `Villa Fleur`, met links op de hoek een restaurant. En naar rechts een Poolpaleis en daarnaast appartementen boven een heuse Action (voorheen Wals Modern Wonen)!
Reactie 4:

Boy van Pelt, 03-08-2018: Reactie op Henk la Croix (Reactie 2): Inderdaad is het oude belasting­kantoor gekocht door Baron Vic van Lamsweerde. Ik zat met hem aan de koffie in Old Dutch en hij vertelde mij dat het kantoor te koop was per inschrijving. "Wat zou het opbrengen?" was zijn vraag. Met de natte vinger zei ik tegen hem "262.000 gulden". "Ok, dan schrijf ik daarvoor in." Een paar weken later ben ik met hem meegegaan naar Arnhem Pels Rijckenstr waar de verkoop gegund werd. Er was nog een bieder, De Heer Onstenk uit Berg en Dal. Deze had 150.000 geboden. Dus was het snel klaar. Vic kreeg het gegund voor de biedprijs. We zijn samen die dag heel erg dronken geworden, zo blij was hij met de aankoop. Zijn dochter heeft er lang de kamerverhuur geregeld. Volgens mij is het nu eigendom van de Wibeco groep Fam de Witt Beek.

Redactie:


De Volkskrant 31-03-1973

Reactie 5:

Klaas Bouwer, 07-01-2019: Dit hotel werd van 1905 tot 1911 geëxploiteerd door Nicolaas Josephus Jergen, afkomstig uit Braunschweig. Daarna heeft hij hotel Mariënboom gehuurd. Hij overleed in 1912, zijn weduwe Anna Liesenberg zette het hotel voort.
Hotel Du Soleil is in 1908 overgenomen door een hotelmaatschappij die het hotel heeft laten uitbreiden naar een ontwerp van architect W.B. van Lieshout uit Den Haag. Hoewel Jergen zichzelf aanprees als een manager met veel ervaring in binnen- en buitenland, was hij in 1902 in Eefde failliet gegaan. Hij werkte voor hij als hotelier optrad, bij de Holland-Amerika Lijn.
Reactie 6:

H. de Bree, 27-03-2019: Beste heer van Pelt, heette die dochter Carmen toevallig ? Ik heb een aantal jaren met veel plezier gewoond in de kamer grenzende aan de balzaal. Volgens mij is dat die ruimte met het gordijn (laatste foto). Daar zat tevens een verhoging waarop het orkest speelde. Het gebouw ademde historie uit.
Reactie 7:

Boy van Pelt, 27-03-2019: Hr. de Bree, de dochter heet inderdaad Carmen, zij heeft jaren het kamerverhuurbedrijf voor haar vader Vic Baron van Lamsweerde met strakke hand uitgevoerd. Privé een zachtmoedig vrouwtje, zakelijk keihard.
Reactie 8:

H. de Bree, 10-09-2019: Hartelijk dank heer van Pelt. Carmen was een zeer prettige huurbazin. Hopelijk gaat het goed met haar. Ik ben zelf in het bezit van enig foto/film matariaal. Vriendelijke groet, H. de Bree

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: