Doornroosje:

Doornroosje aan de Groenewoudseweg is een landelijk bekend poppodium, maar weinig bezoekers zullen erbij stilstaan dat achter de met graffiti volgespoten kleurrijke gevel een oud schoolgebouw schuilgaat. Dat is beter te zien vanaf de zijkant van het gebouw, de eigenlijke voorgevel.
De school moet omstreeks 1906 zijn gebouwd. De architect is niet bekend, maar mogelijk was het Jan Jacob Weve, die rond in het begin van de 20ste eeuw als stadsarchitect meerdere scholen in Nijmegen heeft ontworpen. Het van de straat af gelegen gebouw stond aanvankelijk bekend als ‘Openbare school nr. 10’. In september 1924 werd het gebouw overgenomen door een katholieke schoolvereniging en werd het een katholieke jongensschool: de Sint Antoniusschool.
In 1970 werd de school een clubgebouw voor jongeren, dat de naam Doornroosje kreeg. In de afgelopen tientallen jaren groeide het uit tot een populaire uitgaansgelegenheid. Het poppodium werd zelfs zo succesvol, dat er op dit moment vergevorderde plannen zijn voor een verhuizing naar een nieuw te bouwen complex aan het Stationsplein.
Voor het terrein van Doornroosje liggen op zijn beurt ook alweer plannen klaar: er komen in de toekomst (rond 2012) appartementencomplexen, waarvoor het eeuw oude schoolgebouw zal moeten wijken.

 

01-DSC00250.jpg 02-DSC00252.jpg 03-DSC00255.jpg 04-DSC00251.jpg 05-Doornroosje3.jpg
06-DSC00253.jpg 07-DSC00254.jpg
Reactie 1:

Theo Binnendijk: Ik zag de fraaie foto's die u van Doornroosje heeft gemaakt; zelf heb ik het gebouw nooit zo gezien. Nu bevat de site zelf een serie duidelijke foto's en herken ik er ook de school in waar ook de Jonge wacht haar honk had. 

Klik hier voor de link naar de gastredactiepagina van Theo Binnendijk.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: