Doopsgezinde kerk:

De Doopsgezinde Gemeente in Nijmegen bestaat al sinds de 17de eeuw. In die tijd mochten doopsgezinden net als katholieken hun geloof niet openlijk belijden en waren ze gedwongen om hun diensten te houden in onopvallende schuilkerken. In 1727 kocht de Doopsgezinde Gemeente het schuilkerkje van de Arminianen – ook wel Remonstranten – aan de Arminiaanse Plaats op. Ruim twee eeuwen hield men hier de diensten, alvorens het gebouw bij de bevrijding van Nijmegen in september 1944 door brand werd verwoest.
Een nieuw gebouw verrees in 1951-1952 aan de Waldeck Pyrmontsingel. Als architect trok men Frans Martinus Oswald aan, een aanhanger van de zogenoemde Delftse School. Dit is een traditionele stroming binnen de architectuur, die wordt gekenmerkt door gebruik van traditionele materialen als baksteen, natuursteen en eikenhout. Veel gebouwen in deze stijl hebben een middeleeuwse en landelijke uitstraling en zijn zo ontworpen dat de verschillende functies van buitenaf duidelijk zichtbaar zijn.
Dat laatste zie je ook in dit godshuis: de ingang wordt benadrukt door een natuurstenen omlijsting met een gevelsteen (‘De Heer is waarlijk opgestaan’) en de eigenlijke gebedsruimte op de verdieping is herkenbaar aan de hoge ramen aan de achterzijde. Het trappenhuis is als een afzonderlijke natuurstenen en glazen cilinder terzijde van de kerk geplaatst terwijl de kosterswoning, die haaks op de kerk staat, in zijn hoofdvorm juist een kleine kopie van de kerk is.
Eind jaren ’80 trok de Doopsgezinde Gemeente opnieuw in bij de Remonstrantse kerk, nu aan de Professor Regoutstraat in Galgenveld. De kerk aan de Waldeck Pyrmontsingel werd verkocht en is sindsdien in gebruik als fitnesscentrum. Sinds 2006 staat het pand op de gemeentelijke monumentenlijst.
01-DSC04684.jpg 02-DSC01553.jpg 03-DSC01314.jpg 04-DSC04687.jpg 05-DSC02877.jpg
06-DSC01555.jpg 07-DSC04668.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: