Koetshuis villa Andelshof:

In de 17de eeuw lag het dorp Hees op aangename afstand van het ommuurde Nijmegen, waar duizenden mensen op elkaar gepakt woonden in oude huizen aan vieze straten, temidden van stank en herrie. Zij die het zich konden veroorloven lieten in een nabijgelegen dorp als Hees een buitenplaats bouwen om in rustige tijden van het buitenleven te genieten. Eind 19de eeuw kreeg de trek van stad naar platteland een nieuwe stimulans en verrezen vele villa’s aan de wegen van en naar Hees.
Omstreeks 1865 bezat de heer Pieter Roeland Scheers diverse buitenhuizen aan de Kerkstraat. Een ervan had hij de naam Andelshof gegeven, naar zijn echtgenote Neeltje Petronella van Andels. Hun zoon verkocht het pand in 1878 aan de heer G.L. van Haaren. Deze man liet het afbreken en een geheel nieuwe villa bouwen in neorenaissancestijl, maar met de Franse slag. Kenmerkend hiervoor is met name het hoog opgetrokken afgeknotte schilddak met ijzeren hekwerk bovenop. Rechts naast de villa verrees in 1889 een koetshuis in dezelfde stijl, met een hoog schilddak en een overdadig versierde dakkapel boven de poortdoorgang.
In 1911 was Andelshof in bezit van jonkheer V.M. van Rijckevorsel van Kessel, wethouder in Nijmegen. Hij liet het pand flink uitbreiden en verkocht het buiten in 1927 aan de Paters van het Heilig Hart van Jezus. Zij bouwden naast de villa het reusachtige studiehuis St. Jozef.
Tijdens de bevrijding in september 1944 viel Andelshof ten prooi aan brandstichting door wegtrekkende Duitsers, maar het koetshuis bleef gespaard. Dat is nu in gebruik als kinderdagverblijf. Ten behoeve van deze functie werden de kleine vensters aan de voorzijde vergroot en werd de vroegere inrijpoort dichtgemetseld. De grote dakkapel is in het verleden meerdere malen versoberd.

 

DSC03673.jpg DSC03677.jpg DSC03680.jpg DSC05216.jpg DSC05217.jpg
DSC05219.jpg DSC05220.jpg DSC05222.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: