ThermionCat

Thermion artikelen

(gewijzigd 09-12-2017)

Hieronder ziet u een aantal museale Thermion-artikelen. Thermion huisde in het fabrieksgebouw in Lent, aan de weg naar Arnhem. Het gebouw staat er nog steeds, zo ook de schoorsteen en het stookgebouw. Wisselde het pand afgelopen decennia regelmatig van gebruiker, sinds 2005 is het omgevormd tot een multifunctioneel centrum midden tussen de nieuwbouw van de Waalsprong.

Heeft u aanvullingen voor deze webmuseum-catalogus, dan horen we dat graag!


001-gids

002-nieuws

003-Valento

004-Thermiode

005-radiobuis

006-garantie

007-Ultima

008-Ultima

009-Megatron

010-beurs

011-folder

012-eerste pand

013-gebruik

014-briefhoofd

015-testen

016-Escorto
Op www.stationsweb.nl lezen we het volgende opmerkelijke nieuws over Station Lent-Thermion: stopplaats Lent Thermion 
geopend op 3 jul 1944
gesloten op 23 sep 1944
Provincie: gelderland

Op verzoek en op kosten van de firma Thermion, fabriek in apparaten en gloeilampen en deel uitmakend van het Philips-concern, te Lent voor haar personeel geopend. Het betrof een enkel perron met wachthuisje aan de westzijde van de spoordijk ter hoogte van km. 13.9; ongeveer een halve km. benoorden de huidige halte. Helaas is de halte bij de gevechten rond Nijmegen in september 1944 al weer verloren gegaan en de houten perronresten werden in de daarop volgende winter opgestookt.

De firma Thermion heeft na de oorlog bij NS nog een schadevergoeding ingediend voor haar verloren halte, waarop NS niet heeft willen ingaan.

terug

Reactie 1:

Thijs van Berne, 19-12-2018: Wie weet waar Thermion voorstaat of betekend (de voormalige lampenfabriek in Lent)
Reactie 2:

Jan Remis, 19-12-2018: Thermion is een Engelstalig woord dat electrically charged particle betekent, vertaald: elektrisch geladen deeltje.
Reactie 3:

Rob Essers, 19-12-2018: De Radio-Lampenfabriek "Thermion" N.V. werd in 1931 in Nijmegen opgericht. De eerste vestiging was aan de Hugo de Grootstraat op nummer 23. Waarom destijds is gekozen voor de naam Thermion, heb ik nergens kunnen terugvinden. Maar ik heb wel een idee...

thermionische emissie

Over de elektronenbuis, ook wel radiobuis, radiolamp of vacuŁmbuis genoemd, meldt Wikipedia: "Wanneer de gloeidraad wordt opgewarmd en de anode met voldoende spanning positief is gepolariseerd, zal er een elektronenstroom gaan lopen (Edisoneffect) wanneer de stroomkring tussen anode en kathode wordt gesloten." De Engelse natuurkundige Owen Willans Richardson (1879-1959) kreeg in 1928 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn werk aan het thermionisch fenomeen en in het bijzonder de ontdekking van de naar hem genoemde wet. Thermionische of thermische emissie (of minder gebruikelijk het Edisoneffect genaamd) is het proces waarbij ladingsdragers (elektronen en ionen) worden geŽmitteerd uit een elektrode door verhitting.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: