Oor1944

Tegeltableau Bevrijding Nijmegen 1944, gesigneerd TH OOR

Mogelijk is dit tegeltableau uitgegeven na de oorlog. Hoeveel zijn er van gemaakt?
Wie is de maker? En zijn er nog in omloop?
Foto ingezonden door: Henry Artz (toegevoegd 01-02-2011)
Weet u meer over dit tableau of de maker? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

Reactie 1:

Henry Artz: De tegels met de lijst hebben jarenlang in een kelder gelegen. (midden jaren tachtig). De maker is Th. Oor ??? Is dit misschien het enige exemplaar?
Mogelijk is het tableau ondergebracht in het bevrijdingmuseum te Groesbeek.

Reactie 2:

Vera Oor, 13-04-2014: Dit tableau is geschilderd door mijn opa, Theo Oor.
Mijn moeder heeft ook een exemplaar. Ik weet niet of er meer van gemaakt zijn.
Reactie 3:

Richard Hendriks, 02-06-2019: De afbeelding hierboven is waarschijnlijk een (mis)druk. Want op het origineel staat de Waalbrug wel links en de st Stevens rechts van de boom. Waar is het hierboven getoond exemplaar te bezichtigen?

Redactie: dat is interessant! We wisten niet dat er verschillende layouts bestaan. Maar kun je bij zo'n kleine oplage wel spreken van 'origineel' of '(mis)druk'? Elk tableau is handgeschilderd. Er zijn meer verschillen aan te wijzen. Waarschijnlijk is de versie met doorlopend panorama een latere uitvoering.

 

Reactie 4:

Theo Leether, 03-06-2019: Ik bezit ook een bord, gesigneerd door Th. Oor, waarop de Waalbrug gelijk als op het eerste tableau geschilderd is.

Reactie 5:

Henry Artz, 23-07-2019: Waar het eerste tableau is gebleven dat zou ik ook graag willen weten. Ik heb het tableau bij het maken van de foto nog in mijn handen gehad.
Reactie 6:

Maike Debets, 16-12-2019: ik ben Maike Oor. Mijn opa was Theo Oor. Ik heb nog veel schilderijen van mijn opa. Ik weet niet precies wat uw interesse hier in is. Vriendelijke groet, Maike Oor

Redactie: Beste Maike, leuk dat je reageert! Op onze site staat nog niet veel over je opa of zijn werk: alleen dit tegeltableau, het bij reactie 4 genoemde bord, en het bord voor general Gavin.
Kun je meer over hem vertellen? Waar hij woonde, waar hij werkte, van wie hij zijn opleiding kreeg, wat hij zoal maakte. Schilderde hij alleen op aardewerk?
Zijn er in de familie foto's van hem bewaard gebleven?
We zijn benieuwd naar de schilderijen die je hebt. Als je er foto's van stuurt, kunnen we die wellicht een plaatsje geven op onze website.
Reactie 7:

Anton Hendriks, 25-08-2022: Ik beschik over bovengenoemd tegelplateau over de bevrijding van Nijmegen. Het is afkomstig uit de erfenis van mijn oom. Ik herinner me dat het plateau jarenlang bij hem in de kelder heeft gelegen, minstens 50 jaar! Het plateau is gesigneerd met Th. Oor en heeft een (oorsponkelijke?) goudkleurige gipsen lijst. Ik heb nooit geweten dat er meerdere exemplaren (en ook nog in verschillende versies?) hebben bestaan.
Aanvulling 11-09-2022: Ik weet niet hoe mijn oom, Jo Peters, aan het tableau is gekomen. Hij was een van de leidinggevenden op de administratie van het toenmalige, gemeentelijke energiebedrijf (Van Broekhuijsenstraat?). Het tableau verkeert nog in prima staat. De Waalbrug staat bij mij rechts, ook aan de verkeerde kant dus!
Reactie 8:

Vera Oor, 26-08-2022: Na het overlijden van mijn moeder ben ik nu in het bezit van het tegeltableau, geschilderd door mijn opa, Theo Oor. Zowel mijn opa als mijn vader hebben veel geschilderd, op linnen, paneel. Beiden hebben gewerkt bij plateelfabriek Oud Delft in Nijmegen
Reactie 9:

Paul Broekman, 27-08-2022: op capriolus.nl staat informatie over de plateelschilders Th. Oor en T.C. Oor bij de Potterie Oud Delft in Nijmegen aan de Graafseweg 144. Na het verdwijnen van de Potterie Rembrandt in 1925 werden de modellen e.d. door Oud Delft overgenomen.
Google Streetview: Graafseweg 144, Werkplek Potterie Oud Delft.

Mijn grootvader werkte als vertegenwoordiger bij Potterie Rembrandt.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: