45-XELA <= vorige |  index  |  volgende =>
SplendorCat - 45-XELA
Arnold Stolker van classiccenter.nl stuurde deze foto van autolampjes die hun restauratie-garage anno 2009 nog steeds gebruikt. De geschiedenispagina van Splendor vermeldt dat gloeilampenfabriek XELA te Nijmegen in 1964 overgenomen werd. Verder weten we (nog) niets over dit merk. U?
Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten wij maken graag gebruik van uw verhaal.
45-XELA.jpg
Reactie 1:

Arjen W. Kuiken, 08-03-2009: Op 13 januari 1941 begon de Hr. A. Bruinewoud in de Tooropstraat 117A met een gloeilampenfabriek o.a. voor fietslampjes met de naam XELA, een anagram van zijn voornaam ALEX. In de loop van de jaren breidde hij de fabriek naar achteren uit richting Rembrandtstraat. In de jaren 50 werkten hier ca. 125 man en werden de ballonblaasmachines door het personeel zelf gemaakt. Hij fabriceerde ook autolampen die naar Australië, Engeland enz. geëxporteerd werden. In maart 1964 nam SPLENDOR de fabriek de naam XELA en het personeel over. Men stopte de productie in de Tooropstraat en zette in de St. Annastraat de productie onder dezelfde naam voort.
(Artikel uit FOTOBOEK Altrade – Hengstdal – Hunnerberg, Drie wijken van Nijmegen Oost)

Reactie 2:

Bart Friebel, 09-03-2009: Nog steeds vol lof voor Uw "Noviomagus" weet ik nog dat de XELA gloeilampen werden gemaakt op de Tooropstraat. Verder zijn mij geen gegevens hierover bekend.
Reactiepagina
Reactie 3:

Wiesje Hoogenboom, 28-07-2015: wat leuk dat ik op de site van de Xela kwam. Mijn vader Kees Hoogenboom heeft er jaren gewerkt en er o.a. een spiraliseringmachine ontwikkeld waarvoor ik de werktekeningen mocht maken. Hier was destijds veel belangstelling voor. Maar door de ontwikkelingen op dit gebied is ook dat weer achterhaald denk ik. Later is de Xela overgenomen door de Splendor waar mijn vader nog enkele jaren heeft gewerkt.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: